Фејсбуку прети гашење у Русији

0

Фејсбук ће бити блокиран у Русији, упркос великом броју корисника, уколико не буде поштовао одредбе закона о чувању личних података Руса на територији Русије, изјавио је новинарима директор Службе за надзор веза, информационих технологија и масовних комуникација Русије (Роскомнадзор) Александар Жаров.

„Закон је обавезујући за све и стога нема сумње. У сваком случају ћемо или доћи до тога да ће се закон поштовати, или ће компанија престати са радом на територији Русије као што се, нажалост, догодило са ’Линкедином‘. Нема изузетака“, рекао је Жаров.

„Врло добро знамо да Фејсбук има значајан број корисника на територији Русије, са једне стране. Са друге стране, схватамо да ово није јединствени сервис, постоје и друге друштвене мреже. Због тога ћемо радити на томе да компанија Фејсбук поступа по 242. закону“, додао је он.

Према његовим речима, Фејсбук је обавестио службу да разматра начине како да спроведе закон.

„Нисмо од њих добили званична писма. Немамо планове да проверавамо Фејсбук до краја 2017, али ћемо 2018. године размислити о томе“, рекао је Жаров.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков коментарисао је ситуацију са Фејсбуком и рекао да је то комерцијална компанија која новац мора да зарађује у складу са руским законима.

„То је комерцијална компанија која зарађује новац и која то мора да ради у складу са руским законодавством. Постоје закони који се морају поштовати“, истакао је Песков.

Он је додао да Кремљ сматра да није коректно процењивати корист или штету од рада Фејсбука у Русији.

 

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*