Fijon podsetio kako je Zapad oteo Kosovo

0

Kandidat za predsednika Francuske Fransoa Fijon, govoreći o ulasku Krima u sastav Rusije, tokom televizijske debate podsetio je kako je Zapad rešavao pitanje Kosova.

„Mi smo sami crtali granice, između ostalog, primer je Kosovo. Mi mislimo da, ako smo Zapadnjaci sve nam je dozvoljeno — možemo ući u Irak, možemo zavoditi red u bilo kom delu sveta… Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod“, neočekivano je izjavio Fijon na debati.

Interesantno je da je poziciju zapadnih zemalja o Krimu kritikovao i lider radikalne levice Žan Luk Melanšon.

„Meni lično izgleda da je Krim više povezan sa Rusijom“, rekao je Melanšon.

Kandidat za francuskog predsednika je faktički, za razliku od mnogih svojih zapadnih kolega, priznao pravo građanima Krima da samostalno određuju svoju sudbinu. Tokom debate, gledaocima se najviše dopalo izlaganje upravo Fijona. Prema podacima lista „Figaro“, 37 odsto televizijskih gledalaca smatra da je kandidat republikanaca bio najubedljiviji. Drugo mesto je zauzeo lider pokreta „Napred“ Emanuel Makron, dok su treće mesto podelili liderka Nacionalnog fronta Marin le Pen i lider radikalne levice Žan Luk Melanšon.

VOSTOK

POSTAVI ODGOVOR

*