Филип Цептер: Први динар зарадио сам радећи на насипу

0

Филип Цептер, данас један од најуспешнијих српских бизнисмена прича о томе како је зарадио први новац, на који начин га је потрошио, али и како је то утицало на његове будуће поступке у животу.

Човек који данас поседује империју „Цептер интернешенал“, која запошљава више од 120.000 људи и чија се вредност процењује на неколико милијарди евра, прве „озбиљне новце“ зарадио је још као тек свршени основац, током школског распуста.

– Одмах по завршетку основне школе радио сам шест недеља на одржавању и чишћењу заштитног насипа у случају поплава. Радио сам, сећам се, пуних шест недеља, и суботом и недељом. Тај новац ми је био потребан за куповину бицикла, јер је моја нова школа, Гимназија у Босанској Дубици, била измештена из града и била је удаљена неколико километара. Тако сам имао две опције, или да у школу идем школским аутобусом, тако да непотребно стижем у школу чак сат раније, или да идем пешке, за шта је био потребан сат ходања – присећа се Цептер.

Била је ту и трећа опција, иако не приступачна свима.

– У то време, бар у тој средини, купити бицикл био је прилично велики финансијски напор. Имали су га заљубљеници у вожњу. Новац који сам зарадио није био довољан за куповину бицикла, па ми је мајка помогла. Бицикл сам волео и био сам један од највећих виртуоза – похвалио нам се Цептер и додао да је бицикл након неколико година имала већина људи. Рад је тада озбиљно схватио, а зарада му се осладила.

– После тог првог зарађеног новца и задовољства које сам осетио за сваки наредни распуст сам вредно радио. Kасније, као студент, радио сам преко студентске задруге и у току године, и то све могуће послове. Никад нисам престао да радим и, наравно, да зарађујем, а први зарађени новац и прва радна обавеза су ми били врло значајни – закључује Цептер

 

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*