Филип Вујановић: Предложићу Ђукановићу да се кандидује за председника Црне Горе

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић оцијенио је да ће се односи с Русијом потпуно промијенити када Црна Гора постане пуноправна чланица НАТО савеза,а митрополит СПЦ Амфилохије ће, како се одлука о НАТО-у буде примицала, ''дати гас'' у бављењу политиком.

0
Вујановић је подсјетио у емисији да више нема права да се кандидује за предсједника државе, па ће савјетовати лидеру странке Милу Ђукановићу, да преузме ту одговорност.

“Ја заиста мислим да живимо у времену у којем он мора са посебном пажњом да размисли о својој кандидатури, а да ће као основ своје одлуке узети његов укупни рејтинг у јавности. Врло сам наклоњен томе и мој ће савјет њему бити да прихвати ту врсту одговорности – да настави оно што сам ја радио, а што је он радио прије мене”, казао је Вујановић.

Он је гостујући у емисији “Жива истина“, да је Црној Гори мјесто у Алијанси, јер је то нешто што јој природно припада.

Одлука о томе ће, сматра, бити донешена у парламенту, а приче о референдуму или неутралности су бесмислене.

Улазак Црне Горе у НАТО дефинитивно је позиционирање Црне Горе на свјетској мапи, а значиће и измјену нашег економског , политичког и безбједносног профила, казао је црногорски предсједник Филип Вујановић у емисији “Жива истина“.

“То ће значити једноставно и припадање једном простору којем Црна Гора природно припада, јер је на простору Јадрана и Медитерана”, казао је он и додао да је чланство у НАТО само вјетар у леђа нашем путу ка чланству у ЕУ.

Вујановић оцјењује да гласање у нашем Парламенту треба да се деси одмах након што посљедња земља чланица, од шест преосталих, ратификује Протокол.

“Апсолутно сматрам да то треба да учинимо одмах. И сам премијер је у свом експозеу саопштио да ће заказивање сједнице тражити одмах након посљедње ратификације”, казао је Вујановић и саопштио да то значи да је идеја о референдуму на којем би се одлучивало о чланству у НАТО, отпала.

“Мислим да у овим временима, када је Црна Гора постала простор неслагања НАТО-а и Русије, тај референдум не би био одржан у потпуно демократским условима и без ризика. Мислим да Црној Гори такав референдум не треба. Он би само појачао тензије, политичке подјеле би добиле на тежини, тако да то не би био референдум за и против референдума за НАТО, већ референдум за и против државне политике”, казао је предсједник државе.

Незадовољство противника биће исказано, али без ризика по државу, Руси више не могу учинити ништа да се референдум о НАТО догоди.

Тешко је, каже, прогнозирати какве ће реперкусије имати и да ли ће изазвати оштре реакције противника гласање у парламенту о чланству Црне Горе у НАТО.

“Мислим да ће то незадовољство бити на неки начин исказано, али, исто тако мислим да кад се то једном заврши у Парламенту то је готова ствар и то исказивање незадовољства неће имати неког значаја. Не би било неочекивано да израз незадовољства буде излазак на улице, али, ви имате такве ситуације и противнике НАТО-а и у државама које су чланице Алијансе”, казао је Вујановић и додао да не мисли да протести, уколико их буде, не могу бити такви да угрозе функционисање државе.

“Тај елемент незадовољства не може бити ризичан и ја не очекујем да улазак у НАТО може да направи било шта што Црну Гору може да направи у било ком смислу нестабилном”, оцијенио је Вујановић.

“Ја не видим шта би могла Русија да уради овдје да се овдје референдум догоди. То је наше суверено право, о томе одлучује Црна Гора, о томе одлучује парламент. А ја не видим ниједну могућност да наш парламент донесе одлуку о референдум”,оцијенио је он и додао да не схвата буквално руску амбицију и поруку да ће учинити све да Црна Гора не уђе у НАТО.

Не мисли да би једна од опција могла да буде и изазивање немира у Црној Гори који би резултирали референдумом.

“Ја мислим да ће се став Русије и однос Русије према Црној Гори промијенити нашим уласком у НАТО. Тада ћемо наставити да развијамо односе баш онако како је руски предсједник Владимир Путин и казао недавно, на темељу традиционалних односа који трају већ стотинама година. Мислим да ћемо након тога и потписати неке споразуме који већ дуго чекају потписивање и који су показатељ да се у Русији чека исход. Мислим да нема потребе да се чека, јер се зна да ћемо ускоро бити пуноправна чланица“,  казао је Вујановић.

Вујановић каже и да је, на основу контаката са челним људима Русије, увјерен да је Црна Гора колатерала неслагања великих сила Русије и НАТО-а.

“Није била Русија задовљна ни кад смо почињали наш процес приступања ЕУ, а знало се да ће то ићи добром динамиком. И приступање ЕУ је било нешто што није ентузијастично прихваћено од Русије, али кад је тај процес почео, Русија је саопштила да разумије наш став и да подржава наш пут. Треба само бити стрпљив и када је у питању НАТО. Треба бити обазрив, треба бити опрезан, али не треба државну политику базирати на таквим негативним ставовима, нити мислим да их треба коментарисати”, саопштио је први човјек Црне Горе.

Такође сматра да је прича о неутралности бесмислена.

“Нема то никаквог смисла. Мислим да је апсолутно немогуће да се промовише нешто што нема везе са реалношћу”,оцијенио је он.

Није тајна кога су Руси жељели за власт у Црној Гори

Нико, казао је Вујановић не спори шта је Русија жељела у октобру.

“Нико не може да спори да Русија на овим изборима није имала фаворите, и да то није била владајућа коалиција. Ко год објективно посматра, па и да нема све информације, знаће кога је Русија жељала као нову власт у Црној Гори. То је сасвим очигледно и ти инструменти подршке су били свима видљиви. Међутим, избори су се завршили и руски премијер је послао међу првима честитку новој власти. И ствари иду у том правцу да та врста наклоности и навијања више немају никакву улогу.“

Русија неће учинити ништа, сматра он, што би могло да угрози стабилност Црне Горе.

“Русија зна да је Црна Гора држава која је поносна на традиционално пријатељство са Русијом, Русија зна да, када се заврши процес пријема Црне Горе у НАТО, ми нијесмо тамо да би били против Русије“, саопштио је Вујановић.

Црна Гора, како сматра он, није у најдубљој кризи од обнове независности.

“Мислим да смо имали изборе који су одржани по моделу који је био крупан корак напријед, од електронске идентификације, Владе изборног повјерења, никад већег броја посматрача, високе излазности и потписаних свих записника са изборних мјеста, па до признавања избора од свих релевантних институција, домаћих и страних. Не видим по чему би све то било спорно“, оцијенио је он.

Без обзира на све што се током изборног дана дешавало (хапшења због планираних терористичких напада), он је протекао, каже, у демократској атмосфери.

“Наравно да све то што се дешавало није било уобичајено ни пријатно, али, ви бисте онда могли на тај начин свуда и све изборе да поништите. Да се у дану избора дешава нека припрема неке терористичке активности која изазива хапшење и да вам то буде аргумент за поништавање избора – ја не доживљавам то као разлог незадовољства које је аргументовано и утемељено“, казао је он.

Ипак сматра да пуна демократија подразумијева пуни парламент.

“Било би јако добро да је опозиција у парламенту и да тамо заступа своје циљеве и ставове, али, већина фукнкционише“, саопштио је Вујановић.

Упитан да ли би, да је у прилици да он одлучује о захтјеву опозиције да парламентарни избори буду одржани истовремено кад и предсједнички, изашао у сурет таквом апелу, Вујановић је кратко одговорио.

“Не. Ови избори су се десили, завршили су се и то је нешто што је коначно верификовано од свих међународних субјеката. Не можемо правити у двије године прекид који би значио успоравање и заустављање тих интеграција“- саопштио је први човјек државе.

Вујановић сматра и да фактор иностраности, који је био присутан на парламентарним, неће потпуно изостати и на предстојећим локалним, али и предсједничким изборима у Црној Гори.

“Не мислим да ће престати у потпуности, да ће нестати као пресијечен као ножем, то је немогуће. Увијек ћете имати субјеката из Русије, како политичких, тако и неполитичких, који ће покушавати да утичу на црногорску политичку сцену и нећемо ми бити ослобођени те врсте непријатности.

Али, она ће бити све слабија и неће имати подршку званичне Русије. Ја понављам да, када су у питању односи с Русијом, треба само имати стрпљења, све ће бити другачије кад постанемо пуноправна чланица НАТО-а.

Зашто би Русија држала Црну Гору и третирала Црну Гору другачије од, рецимо, Грчке или Словеније? Помињем баш те двије земље јер је једна земља пуног православља, друга земља бивше СФРЈ, а обје су чланице НАТО-а. Зашто не би одржавала и блиске односе са нама кад имамо три вијека добре традиције. Има, наравно и оних који нијесу дошли са добром намјером и биће их“, казао је Вујановић.

Бојкот неће довести до понављања избора

Вујановић не мисли да бојкот опозиције може да буде већи, трајнији проблем.

“Ја не мислим да то може да буде проблем који ће, у било ком смислу, учинити озбиљним размишљање о понављању избора. Не могу само понављање избора да уклопим у признавање резултата избора. Ако ви не признате изборе, то значи да ви сматрате да је тај изборни дан и све што се у њему дешавало био до те мјере демокртаски опструктиван да ви имате потребу да поновите изборе. Може ли поново да се на тим изборима деси нека непријатност и ви да онда уђете у неки зачарани круг бесмисла? Опозиција има један начин комуникације са својим бирачима, повукли су један политички потез, да ли ће се вратити и када ће се вратити не знам. Мислим да би било боље да се врате што прије“, саопштио је Вујановић у “Живој истини“.

Иако су са разних адреса стизале поруке да би дешавања на дан избора требало да буду истражена што прије,Вујановић, као правник, опомиње да такви процеси не могу да буду завршени “на брзину“.

“То је поступак који има фактор иностраности, гдје имате дио оптужених који ни данас нијесу ту. Мислим да нити у једној изјави тих званичника који шаљу нама такве поруке, њима никад на памет не би пало да такве захтјеве износе рецимо у својим државама. Мислим да су те изјаве искључиво политички мотивисане“, поручио је предсједник.

Амфилохије ће дати гас у бављењу политиком како одлука о НАТО-у буде ближа

Упитан да ли очекује да ће митрополит црногорско-приморски Амфилохије “дати гас“ како се одлука о НАТО-у у црногорском парламенту буде ближила, први човјек Црне Горе био је јасан.

“Очекујем. Нема говора да је он исказао потпуно политичко позиционирање, он је говорио на скупу ДФ-а, дражао је један дуг, веома детаљан говор. Саопштио је шта не прихвата у државној политици Црне Горе и у односу на НАТО и у односу на Русију и он је човјек који се у фактичком смислу, ставио у службу оне политике коју промовише. Ја не очекујем да ће се он у односу на НАТО у својим јавним експонирањима промијенити, али мислим да ће, кад се ствар заврши, он то прихватити. Не знам да ли се сјећа неко када је он неколико дана уочи референдума рекао ‘Црква ће функционисати и у заједничкој и самосталној држави’, дакле прихватио је на крају”, каже Вујановић додајући да је митрополит СПЦ Амфилохије директно ушао у функцију политике.

“Ја из све снаге желим да се митрополит бави црквом, да шири мир, љубав, слогу, да помаже људима којима је то потребно. Мислим да на рачун те мисије црква и добија вјернике, а да политика никад не доноси корист и да је његово политичко дјеловање, по мом доживљају, у промашеном простору”,  казао је он.

Коментаришући недавна дешавања и полемике које је изазвала одлука Владе да прво предложи, па повуче приједлог да дан Његошевог рођења буде државни празник, Вујановић сматра да су и једна и друга одлука биле добре.

“Мислим да је Влада учинила добар потез и што га је ставила на дневни ред и што га је повукла. Мислим да је добро што га је ставила на дневни ред да би се то питање отворило, а да је добро што га је повукла да не би изазивала неко неразумијевање које Црној Гори није потребно”, казао је Вујановић и додао да није био за идеју да се о томе расправља у Скупштини.

“Ја нијесам за то, чак и у претпостављеној могућности да тај Закон изгласа неко други, а да Бошњаци буду против. Мислим да је добро што је министар културе позвао на полемику и дијалог. Мислим да тај позив важи прије свега за угледне интелектуаце Бошњаке, који разимују ко је Његош. Ја сам убијеђен да треба стрпљиво разговарати са онима који оспоравају његово дјело. Његош неће бити ништа више уздигнут тиме него што је сада. Он је сада на највећем мјесту, на врху је само једно мјесто које је Његош покрио по много чему. Видимо да и други оспоравају. Андрића и Селимовића оспоравају. Живимо у једном времену у којем се величине књижевности и стваралаштва врло лако оспоре, ако не убиједите у супротно“, оцијенио је Вујановић.

Антена М

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*