ФИЛМ KОЈИ ЈЕ ПОДЕЛИО РУСИЈУ: Афера последњег РОМАНОВА и балерине постала НАЈKОНТРОВЕРЗНИЈА ПРИЧА ГОДИНЕ

0

У сумрак царске Русије родила се једна од љубави које мењају свет.
Од романа “Доктор Живаго” писца Бориса Пастернака, ниједно уметничко дело није на такав начин узбуркало и поделило руску, али и светску јавност, попут филма Алексеја Учитеља “Матилда”.

Филм о којем се говори као потенцијалном руском кандидату за Оскара публику већ месецима држе у стању неизвесности. Од Њујорк тајмса преко Би-Би-Сија до српских медија. Налик руском “Титанику”, мелодрами о страственој, али несрећној љубави последњег руског императора Николаја Другог и прве даме московског балета Матилде Kшесинске, чији су кораци утрли пут ка оснивању Бољшој театра, предвиђа се епски успех на биоскопским благајнама широм света, а контроверзе које је прате само јој иду у прилог.

“Матилда” је контроверзна историјска сага, заснована на истинитој причи о љубавној вези последњег руског цара Николаја ИИ Романова и примабалерине Бољшој театра Матилде Kшесинскаје. Ово је прича о наличју руског царског двора, последњим данима највеће модерне светске империје, али и о балету, стварању чувеног Бољшој театра и љубави која никада не умире.

Остварење је подигло доста прашине, па је дозоволу за приказивање на матичној територији морало да изда Министарство културе руске федерације, а поклоници тековина руске царске прошлости филм су дочекали „на нож“.

Филм је наиме изазвао жестоке критике једног броја православних верника и тврдокорних националиста у Русији због тога што га сматрају светогрђем против цара, кога Руска православна црква слави као свеца, мада се званично Црква дистанцирала од те полемике.

 

 

 

Дневно

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*