ФИЛМ О ПОГРОМУ ЗА ЂАKЕ УЗНЕМИРУЈУЋ, А НАС СУ У ЈАСЕНОВАЦ ВОДИЛИ НА ЕKСKУРЗИЈУ!

0

Родитељи сматрају да је деци пуштен непримерен садржај за њихов узраст!
Будући да се ових дана доста спекулише о мартовском прогону Срба на Kосову и Метохији, управо на ову тему је почела да се води полемика о томе да ли је у реду да се ученицИма основне школе пушта филм о страшним збивањима из тог периода.

Наиме, родитељи деце су се на друштвеним мрежама побунили јер сматрају да није примерено да се деци која похађају основну школу пушта филм о прогону јер такав филм обилује сценама насиља, а потом су се надовезали на игрицу „Игра престола“ и запитали се да ли је у реду да се таква игрица гледа у њиховом узрасту.

Такође, родитељи су овакву ситуацију упоредили са периодом када су они похађали основу школу и казали су, да су њих водили у Јасеновац да гледају фотографије, а не експлицитне сцене насиља.

Ипак, на ову тему смо контактирали стручњаке који су нам објаснили, да ли би требало деци пуштати филмове које обилују експлицитним сценама насиља.

Психолог Александра Јанковић сматра да се мора водити рачуна о дечјем узрасту јер садржаји са експлицитним сценама насиља могу бити веома узнемирујући и да је веома битно да се деци предочи о каквом насиљу је реч и да им се објасни да је такво понашање неприхватљиво односно непримерено.

Свакако да би требало водити рачуна поготово ако су деца млађа. За децу нижег узраста садржаји са експлицитним сценама насиља могу бити веома узнемирујући. Наравно, веома је битно да се објасни деци о чему је реч односно ставити причу у контекст и пружити савет како да се носе са тим. Ако постоје категоризације за садржаје који су примерени, рецимо деци узраста до дванаест година онда би се те категоризације свакако требало придржавати. Што се тиче игрица сматрам да у њима има агресије и то нажалост нико не контролише, а ово се може контролисати,“ објашњава психолог Александра Јанковић.

Такође, психотерапеут Горан Томин каже да су деца и адолесценти веома осетљиви на такве садржаје и да се мора водити рачуна о тим категоријама односно о садржајима који им се пласира.

Уколико су на филму биле приказане експлицитне сцене бруталног насиља онда је такав садржај непримерен за децу и адолесценте. Обе категорије су посебно осетљиве на такве садржаје“, објашњава психотерапеут Горан Томин.

У Србији око 85 одсто деце користи интернет барем сат времена дневно, а око 25 одсто родитеља потврдило је да су се заједно са својом децом суочили са ризичним ситуацијама на интернету, показују подаци Уницефа.

Према статистици, 95 процената данашњих видео игара има насилан садржај, а 99 одсто деце игра управо такве игре.

Иако се од настанка насилних видео игара упозорава широм света на њихов штетни утицај на децу и младе чини се да је све више омладине која ову врсту забаве и користи , а доказано је да ове игрице веома лоше утичу на децу са менталним поремећајима.

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*