Финска рај на земљи: Плаћају стан незапосленима, а студенти који раде добијају две плате!

0
Helsinki, Finland

Потез финске Владе која планира да експериментално уведе темељни универзални доходак за грађане од 560 евра месечно, зачудила је можда грађане Србије, али ни најмање није зачудила грађане Финске.

О томе да је потез увођења универзалног дохотка потпуно у складу с политиком земље која је по свом социјалном, образовном и здравственом систему готово – социјалистичка утопија, за „Блиц“ је говорила Виолета Салонен, Новљанка удата за Финца, која је у Финској студирала, и запослила се као професор на Универзитету примењених наука Хаага-Хелиа у Хелсинкију.

helsinki-finland-2008

– Јавни сектор у Финској је веома јак, и то потиче још из времена када су били под влашћу Русије, и још од тада су задржали много „социјалистичких“ мера. Имају социјалистичку структуру јавног сектора, велики број ствари је бесплатан, и држава помаже широк круг грађана -каже Виолета и набраја:

Школовање и лечење – бесплатни

– Школовање на факултетима је бесплатно, лечење у државним установама је бесплатно за незапослене, а запослени плаћају ситну партиципацију три пута годишње, након чега су сви прегледи бесплатни. За децу је све бесплатно, почев од здравствене заштите, до школе. Једино се вртићи плаћају, али за финске плате то није велика сума. Занимљиво је да су овде цене приватних и државних вртића изједначене за грађане. Односно, приватни плаћаш исто колико би и државни, а финска Влада плаћа разлику која је некад и неколико пута већа од суме коју ти плаћаш – прича нам Виолета.

4rdktkqturbxy9hyzfkntixnmmwnjy2zwy4otrlowzhotqxyzi3zja4yy5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Студентима који раде – помоћ од Владе плус јефтини кредити

Наша саговорница, која је студирала у Финској, каже да је била веома позитивно изненађена третманом студената и незапослених. Поред тога што је студирање потпуно бесплатно (сем оброка и превоза чије трошкове студент сноси сам), сваки студент има опцију да ради пола радног времена док студира (20 сати недељно). Поред плате, финска Влада му док ради месечно плаћа још 550 евра бесповратне помоћи. Kрајем маја, када се факултети распуштају, студенти имају могућност да раде пуно радно време и за те месеце не добијају помоћ. Такође, доступни су им кредити за студирање од банака са веома ниском каматом – од 0,5 до један одсто, а оброк на факултетима (са пређелом, главним јелом и салатом) кошта око два евра.

Незапосленима плаћају стан

– Док сам била незапослена, примала сам помоћ државе која се креће између 560 и 650 евра. То није довољно за живот, али ти као незапосленом држава плаћа и пола стана ако живиш са партнером, или цео ако живиш сам, па те паре које добијаш трошиши на храну и остале потрепштине. Ако добијеш отказ јер ти је фирма у проблему, у Финској примаш 70 одсто плате у наредних 12 до 18 месеци – прича Виолета.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*