Фински експеримент: Сваки становник ове државе добијаће сваки месец 560 евра!

0

Финска је прва земља која ће се упустити у експеримент безусловног прихода за грађане. У питању је концепт о којем се дуго расправља. Неки га виде као мотивацију незапосленима, други као саму будућност капитализма.

Од почетка године одабрана група од 2.000 незапослених у Финској ће примати 560 евра и са том платом нису повезани никакви услови – не морају да раде, не морају да траже посао ако то не желе. Тиме је Финска прва земља на свету која се заиста упушта у експеримент о којем се у многим земљама само размишљало. Циљ је да се у првој фази види како безусловна плата делује на понашање грађана, пише „Дојче веле“.

Новац ће делити финска служба за социјалну помоћ тамо позната као Kела. Треба додати да тај износ за живот у Финској нипошто не значи да неко може лагодно да живи: просечна плата је негде око 3.400 евра, а то онда значи и да су трошкови живота застрашујуће високи.

Али то није ни смисао таквог темељног прихода, објашњава Марјука Турунен која је на челу правног одељења Kеле:

– Мислимо да би ово могао да буде одличан подстицај да људи прихвате барем мале и послове на одређено време – каже она.

До сада су и незапослени веома нерадо прихватали такве послове јер су се бојали да ће тако бити гурнути на дно лествице ако се појави прави посао, а онда је ту био и проблем пореза. Јер ако се тај приход зброји са помоћи коју примају, понекад је испадало да им је у џепу остајало мање него да уопште не раде.

У овом концепту је то другачије: на базични безусловни приход се не плаћа порез, чак и ако нађу посао и зараде нешто поврх тога.

– То ће им дати финансијску сигурност. Могу бити сигурни да ће им овај новац стићи на време. Шта ће учинити с њим, то је њихова ствар – објашњава правница социјалне службе.

Будућност тржишта рада

Учесници експеримента ће бити изабрани лутријом међу особама између 25 и 58 година старости које су у Финској још у новембру 2016. примали помоћ за незапослене. Изабране особе се обавештавају тек 31. децембра и неће моћи да одбију учешће у експерименту.

У институција за социјалну помоћ су уверени да ће „примарни циљ“ тог експеримента бити повезан за промоцијом запошљавања. А уз то ће и помоћи самим незапосленима који су, осим потраге за послом, морали још да испуњавају небројене формуларе и папире да би остварили своју помоћ.

Предвиђено је да експеримент траје две године и у Финској се надају да ће га проширити на још више грађана. Али то још није одобрила влада Финске.

У свим тим расправама о базичном приходу се чују критике да ће тако људи бити још мање мотивисани да траже посао. Али је чињеница да се радна средина у данашњем друштву битно променила у поређењу са не тако давном прошлошћу. Индустрији све мање треба једноставна радна снага, а све више само стручњаци који ће управљати рачунарима. Зато заговорници безусловног прихода тврде да ће он у једном тренутку постати неопходан јер једноставно неће бити довољно радних места за читаво радно способно становништво.

И други експериментишу

Такав темељни приход се још увек противи увреженој капиталистичкој представи да новац треба да добију само они који га и зараде. Швајцарска је ове године спровела референдум у којем се предлагао безусловни месечни приход од 2.500 швајцарских франака (око 2.300 евра). Пословично вредни Швајцарци су тај предлог убедљивом већином – одбили.

Али о сличним моделима се размишља и у другим земљама, не само у имућним државама попут Финске или Холандије, него и у Kенији и чак Индији. По одважности је одмах након Финске Kанада: у покрајини Онтарио је 2017. предвиђено да се такође спроведе експеримент ограничених размера. Основ те иницијативе је мишљење бившег конзервативног сенатора Хјуа Сегала којем је једноставно досадила вечита расправа заговорника и противника таквог концепта – јер и једни и други све тврде само теоретски. Сенатор је зато био мишљења да је потребно ствари испитати у пракси па без предубеђења видети да ли то функционише.

Kанадски сенатор је зато предложио програм који ће трајати три године. Изабране особе ће тако добијати 1.320 канадска долара месечно (око 930 евра), а предвиђа да њиме буду обухваћене и особе са инвалидитетом. Они ће примати 1,820 долара (око 1.280 евра).

 

 

 

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*