Флоријан Бибер: Победа Трампа доноси јачи утицај Русије на Балкану

  0

  Флоријан Бибер, експерт за Балкан са Универзитета у Грацу, анализирао је зашто је Србија јако важна Русији, чији је министар иностраних послова у дводневној посети у Београду.

  Тако он, у тексту који преноси радио Слободна Европа међу факторима наводи и следеће:

  Положај и величина

  Србија, као и друге балканске земље, Русију интересује у оквиру покушаја да се наруше њихове евроатлантске интеграције и да се створе проблеми за ЕУ и НАТО. Са све већим слабљењем обе организације у региону, порасла је и способност Русије да себи прибави утицај и да постане видљивија. Русија је такође активна и у БиХ, Црној Гори и Македонији али наравно Србија је ту најважнија због географског положаја и величине.

  Виша цена

  Ипак, не бих преценио важност Србије. Значај руске улоге је већим делом базирана на успешној глуми Русије и оних који посвуда виде руску конспирацију. Обје стране, и Русија и њени критичари, имају користи од напухивања руског учешћа на Балкану.

  За Србију, а поготово за тренутну владу, Русија је корисна из два разлога. Прво, може да умири националистичке критичаре (као што је Шешељ) одржавањем добрих веза. Друго, причом о руском утицају Европској унији се може продати по вишој цени. Ја бих због тога рекао да гледамо партију покера са великим улозима у којој Србија блефира са руским везама које су мање суштинске него што изгледају, док Русија блефира са јаким утицајем.

  Прочитајте још:

  Лавров у Београду: Знамо да ЕУ има писане инструкције какав став о Русији треба да има свака земља

  Тренд

  Са избором Трампа може се очекивати слабљење америчког ангажмана у региону као и слабија подршка ЕУ, што опет иде на руку руском учешћу. Не мислим да је известан јак савез или сарадња између Русије и Србије или неке друге земље, али што се удаљенијом чине европске интеграције то ће све више владе у региону гледати према другим силама како би у стратешким играма појачале своју корист.

  Владе и Србије и Црне Горе су биле успешне у игрању на руску претњу као начин јачања сопствене позиције у односу на Запад, а пригушиле су и критику својих демократских недостатака. Нажалост, бојим се да ће овај тренд само јачати.

  Блиц

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *