Foreign Policy: Опасно погрешно је веровати да је Меркелова спасилац Запада

ЛЕВА ПАРТИЈА ОПТУЖИЛА БЕРЛИН ДА У СИРИЈИ ПОДРЖАВА ТЕРОРИСТЕ КОЈЕ НАЗИВА „УМЕРЕНИМ”

0

АНГЕЛА Меркел се мора повући јер је то једини начин да се заштити либерално-демократски поредак Запада – објавио је утицајни амерички лист Foreign Policy.

Учинио је то у тексту чији је аутор Матаијас Матхус, доцент Школе напрених међународних истраживања Универзитета „Џонс Хопкинс“. Подсетивши да многи на Меркелову гледају као на „последњу наду слободног света“ и зато инсистирају на њеном поновном кандидовању за канцелара, Матхус је упозорио:

„Те наде су опасно погрешне. Давати Ангели Меркел одору моралног лидерства – то значи погрешно тумачити њених 11 година на функцији немачког канцелара“.

Матхус  сматра да је Меркелова од 2008-ме – од момента избијања светске економске кризе – претрпела поразе на четири фронта.

Први: у покушају да реши дужничке проблеме еврозоне, влада Немачке је почела да земљама-дужницима намеће оштру штедњу и структурне реформе што је имало катастрофалне последице за целу еврозону чија је судбина, у најбољем случају, проблематична.

Други: претрпела је крах у решавању украјинског проблема и односима са Русијом поводом „украјинске кризе“, јер се, поред свега осталог, потпуно ослонила на НАТО и санкције, а то је само ојачало власт Владимира Путина.

Трећи: мигрантска криза која је добила данашње димензије након што је она позвала избеглице и мигранте у ЕУ, да би на крају била приморана на „цинични аранжман“ са турским председником Ердоганом, а сам проблем није успела да реши.

Четврти: ни Меркелова, ни Европска унија у целини, нису успеле да спрече постепено успостављање ауторитаризма у Пољској и Мађарској.

Меркелова је показала – уверен је Матхус – да није у стању да реши ни једну од четири кризе са којима се суочила ЕУ. Зато је Немачкој потребан нови лидер.

„Идеално би било – наглашава аутор Foreign Policy – да нипошто не буде повезан ни са њом ни са њеном партијом. Ако Меркелова и даље буде управљала Европом – она ће наставити да буде сила која се гаси, па ће и Трампу и Путину бити лако да је игноришу“.

Међутим, Матхус није побројао баш све

Маркус Прецел – један од лидера Алтернативе за Немачку – отворено је рекао да су жртве са берлинског божићног вашара (12 мртвих и преко 50 повређених) „на савести Меркелове.“

А врх Леве партије грми да је Меркелова отворила врата Немачке исламском тероризму јер је подржавала америчке ратове против муслиманских земаља, а Берлин и његова амбасада у Дамаску подржавали терористе који ратују против легалне сиријске власти.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*