Фотографија из Србије најлепша на свету!

Дело Чедомира Жарковића која приказује бигрене каде Стопића пећине проглашена је најлепшом светском слободном фотографијом заштићеног природног добра за 2016. годину на међународном фото-конкурсу „Викимедије“ „Вики воли Земљу“. Србија је заузела и 15. место, са фотографијом кањона Раче Владимира Мијаиловића.

0

Девет чланова интернационалног жирија бирало је најлепше од 270 фотографија које су победиле у 26 земаља и УНЕСКО-вом пројекту UNESCO Biosphere reserves.

У јакој конкуренцији, фотографија Чедомира Жарковића изабрана је за најлепши приказ заштићеног природног добра са објашњењем да, поред атрактивности и динамичности, има изузетну енциклопедијску вредност.

Победник ће бити награђен путем у Монтреал, на Викимедијину највећу конференцију Викиманија (Wikimania), која ће бити одржана од 9. до 13. августа 2017. године.

Осим првог места, фотографија која је победила на такмичењу у Србији – Кањон Раче аутора Владимира Мијаиловића – освојила је 15. место на листи најлепших светских фотографија под слободном лиценцом.kanjon_race_sa_vidikovca_crnjeskovo_nacionalni_park_taraПобедник светског такмичења Чедомир Жарковић, из Београда, каже да је веома изненађен што је баш његова фотографија изабрана за најлепшу на свету и што тиме представља своју земљу и њене скривене лепоте.

„На конкурсу у Србији ова фотографија је добила похвалу, али нисам очекивао да ће на светском нивоу ући у ужи избор, а посебно да ће избити на прво место. С обзиром на то да се фотографијом бавим из хобија и да је ово први фото-конкурс на који сам се пријавио, ово је велики успех и велика награда за мене. Захваљујем се Задужбини Викимедија и жирију који је одабрао фотографије“, рекао је Жарковић.

Председник Викимедије Србије Филип Маљковић веома је задовољан због победе, посебно због оцене жирија о енциклопедијској вредности фотографије.

„Након три године реализације овог фото-конкурса у Србији и скоро 4.000 слободних фотографија које смо прикупили, ову победу сматрамо признањем за активности сакупљања слободног садржаја за највећу светску енциклопедију. Ово је врло леп поклон за 11. рођендан Викимедије Србије који управо обележавамо. Занимљиво је да смо за рекламу, која се емитовала на РТВ Војводина пре и током такмичења у Србији, изабрали слоган ‘Прикажимо свету најлепшу Србију’. Испоставило се да смо били потпуно у праву“, додаје Маљковић.

Свечано уручење плакете победнику и прослава ове победе биће одржана у среду, 30. новембра у просторијама Туристичке организације Србије (Чика Љубина 8) од 18 сати. 

Два освојена места на светском такмичењу поздравиће представници Викимедије Србије, Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*