Француска после лудих 90 минута постала првак света

0

Оволико голова у регуларном делу финала СП није виђено од 1958. године (тада је било 5:2). Аутогол, пенал, голманска грешка и „рађање новог краља“

Француска је победила Хрватску 4:2.

Ако је и било реално очекивати да Француска изађе као победник из овогодишњег финала Светског првенства у дуелу са Хрватском, мало је оних који су очекивали да ће то бити на овај начин.

Хрватска је у првом полувремену доминирала тереном, изненађујуће су играчи селектора Златка Далића притисли француске играче од самог почетка и стварали су шансе, а сплетом околности, што су више нападали, све је била боља позиција француског тима.

Прво су Французи повели аутоголом Манџукића. Перишић је феноменалним голом изједначио, а Француска је поново повела из пенала.

Аутогол и пенал – може се рећи да су Французи имали доста среће у првом полувремену. Хрватска је са крила угрожавала гол противника, користећи најслабије тачке француске одбранем, док су истовремено затворили, како Гризмана, тако и проток лопте који би у први план избацио Kилијана Мбапеа, тинејџера који се већ кандидовао да буде „нови Пеле“.

Три гола у једном полувремену, у финалу Светског првенства, није виђено од 1986. године. Три гола у првом полувремено, то није виђено од 1974. године.

Последњи пут је више голова у регуларних 90 минута виђено 1958. када је Бразил победио Шведску 5-2. Исти резултат 4-2 је био 1966, али после продужетака.

Пошто су финала на претходна два Светска првенства завршавана без голова у регуларном делу сусрета, ово финале између Хрватске и Француске је дошло као право освежење.

У другом полувремену, Хрватска је наставила истим темпом, а онда је дошло француских 10 минута у којима су самлели противника. Са два гола који су били последица изузетно динамичних акција, деловало је као да је Хрватска дала све од себе и да је спремна да се преда при резултату 4:1. Гол Мбапеа, стравичним ударцем, симболично је најавио долазак новог краља светског фудбала.

Међутим, француски голман Лорис је учинио да не буде досадно до краја, поклонио је Манџукићу један гол, а наставак меча се одвијао баш онако како је почео. Хрватска је нападала, али ништа више није могло да се уради.

Француска је нови првак света, по други пут у својој историји.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*