Француске ЛГБТ асоцијације тужиле Рамзана Кадирова због прогона сексуалних мањина

Три француске ЛГБТ асоцијације предале су Међународном кривичном суду тужбу против руководиоца Чеченије Рамзана Кадирова због наводног прогона лица нетрадиционе сексуалне оријентације, преноси AFP.

0

У улози тужиоца појављују се Stop homophobie, Mousse и Comité Idaho France.

У листу Новая газета објављен је почетком априла текст у коме се говорило о масовном привођењу у Чеченији особа нетрадиционалне оријентације. Портпарол председника Чеченије Алви Каримов  демантовао је те информације и рекао да у овој републици мушкарци имају «само једну оријентациу», о чему сведочи и велики број новорођенчади. Из прес-службе Јавног тужилашта Русије агенцији РИА Новости речено је да је у сарадњи са правосудним органима Чеченије спроведена провера.

Кадиров је рекао да је руководство републике спремно на сарадњу са федералним властима ради провере медијских написа о положају сексуалних мањина, међутим, никаквих званичних података није било. Он је истакао да „таква појава није карактеристича за чеченски народ“.

Савет за развој цивилног друштва и људска права при руководиоцу Чеченије саопштио је да није пронашао ни индиректне потврде написа о прогону хомосексуалаца у овој републици. У Суду за људска права наглашно је да се у Чеченији високо цене расне, националне, религизоне и друге специфичности личности, преноси РИА Новости.

Руска реч

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*