Francuzi registarske tablice prave kod obućara

0

Za razliku od vozača u Srbiji, neki Francuzi još voze automobile čije su oznake ispisane rukom pre više od pola veka. Kada registruju vozilo dobijaju samo broj, a za ostalo se sami snalaze

DOK su vozači u Srbiji primorani da posle devet godina menjaju registarske tablice (rok produžen juče), neki Francuzi još voze automobile čije su oznake ispisane rukom. Prilikom registracije, Francuzi dobijaju samo broj, a za tablicu moraju da se pobrinu sami. Za njihovu izradu ovde su se specijalizovali – obućari!

Gotovo svaka obućarska radnja, u kojoj se, inače, izrađuju i ključevi za stan, poseduje ručnu mašinu kojom se za svega nekoliko minuta, na osnovu podataka iz saobraćajne dozvole, naprave nove tablice. One su standardne veličine, ali dozvoljeni su izuzeci, ukoliko tako diktira ostavljeni prostor na vozilu.

Zvuči neverovatno, ali Francuzi su doskora mogli i sami da ispisuju registarske brojeve na šasijama svojih vozila. Jedna sudska odluka iz 1996. godine ukinula je ovu praksu na osnovu zakona iz 1954. Ipak, neki stari primerci „spačeka“ i „ajkula“ i dalje krstare drumovima obeleženi na ovaj način. Uostalom, ima obućara koji i dalje prave stare, crne tablice, s belim slovima, za kolekcionarska vozila i ona proizvedena pre 1993. godine. Ovde, naime, postoje posebne saobraćajne dozvole za kolekcionare, na osnovu kojih svoje vozilo i danas mogu da registruju po starim pravilima.

Sadašnji standard podrazumeva belu pozadinu, s crnim slovima, uz plavu oznaku EU i regiona.

Teoretski, vozači bi i sada sami mogli da naprave svoju tablicu, ali tako da postignu efekat da na fluorescentnoj beloj pozadini stoje čitka i ispupčena crna slova. Tablice ne smeju da budu učvršćene zavrtnjima, već trajno fiksirane nitnama.

Važno je pomenuti i to da se nova pravila ne primenjuju za sve, već samo za one koji od trenutka donošenja zakona pa nadalje registruju svoja vozila. Oni koji su ranije registrovali, i dalje voze sa starim modelima, brojevima i bojama. A ko se preseli, ili mu se tablica ošteti, jednostavno ode kod obućara i, po ceni od dvadesetak evra, napravi novu.

DOZVOLE ISPISANE NALIVPEROM

Princip da staro važi i kad se uvede novo, primenjuje se i na dokumenta. Ima tako, doduše veoma retkih, vozača sa dozvolama velikih formata ispisanih nalivperom iz pedesetih godina prošlog veka! Oni, inače, i dalje mogu da voze jer ovde ne postoji lekarski pregled niti starosna granica za posedovanje dozvole, već je sve prepušteno savesti vozača.

rep-tablice-UZ-ANTRF

 

 

Večernje novosti

POSTAVI ODGOVOR

*