Фридом хаус: Хрватска је слободна држава, Србија НИЈЕ!

0

Од свих држава Западног Балкана једино се Хрватска може похвалити титулом „слободне државе“ бар када је реч о оцени коју на почетку сваке године у свом извештају даје међународна независна посматрачка организација Фридом хаус

 

Све остале државе региона, Фридом хаус сматра „делимично слободним“, пише Радио слободна Европа.

Оно што је новина у најновијим, управо објављеним, подацима јесте да је Србија први пут, после деценију и по, изгубила епитет слободне државе нашавши се у категорији „делимично слободних“.

„Статус Србије опао је због погоршања у начину спровођења избора као и због наставка покушаја Владе и њених савезничких медија да кроз законе угњетавају независне новинаре провлачећи их кроз прљаве кампање“, објашњава Фридом Хаус у свом извештају и додаје: „Александар Вучић је де фацто акумулирао своју власт што је у супротности са уставним овлашћењима које има као председник Србије.“

Још једна неповољна фуснота Фридом хауса за Србију је и податак да се нашла међу прве четири државе са највећим падом у једној години. Са шест бодова мање у 2018. нашла се тик иза Никарагве, Танзаније и Венецуеле. Из извештаја се такође види и то да је Србија до 2014. ишла узлазном линијом, а од 2014. силазном путањом.

Мило Ђукановић, Александар Вучић и поткопавање демократије

У извештају о слободама у свету током прошле године, ФХ у негативном контексту спомиње још једног политичара из региона – председника Црне Горе, Мила Ђукановића. Мада је ова држава из 2017. у 2018. годину ушла са непромењеним статусом „умерено слободне“, ФХ Ђукановићеве грешке ставља у раван са српским председником.

„На Балкану, председник Србије Александар Вучић и председник Црне Горе Мило Ђукановић наставили су да консолидују државну власт око себе и своје клике, поткопавајући, тако, основне стандарде доброг руковођења и излазећи из оквира својих уставних овлашћења“, наводе у Фридом хаусу.

​Kорупција заједнички именитељ региона

Осим, на почетку поменуте Хрватске, све друге државе у региону задржале су статус „умерено слободних“. И мада их у сажетку Извештаја 2019, ФХ посебно не подвлачи, Босни и Херцеговини, Kосову и Македонији на самом сајту организације и даље се приписују већ постојеће мањкавости по питању слобода.

У Босни и Херцеговини то је корупција која, наводи се, остаје озбиљан проблем. Kонстатује се такође да је нестабилна будући да Милорад Додик наставља да преиспитује Уставни суд истичући своју амбицију ка отцепљењу Републике Српске.

Kритике на рачун корупције, слободе изражавања и рада новинара деле и Kосово и Македонија. За Kосово, поред наведеног, и даље стоји мишљење из претходног извештаја да се извршна власт меша у рад правосуђа.

Свет – демократија у повлачењу

Глобално, слобода и демократија у свету постепено али сигурно опадају већ тринаесту годину заредом. Анализом 195 држава света, ФХ закључује да је 86 држава света слободно, 59 има делимичну слободу, док је 50 уопште нема.

Поредећи са извештајем за 2017. број слободних држава је мањи а оних из категорије „без слободе“ је у порасту.

Поред Србије, назадовање у промени статуса током 2018. године, стекле су још четири државе света: Никарагва, Уганда, Зимбабве и, једна европска, Мађарска. Политика премијера Виктора Орбана годинама уназад смањује скор Мађарске на листи Фридом хауса који је ту државу 2019. године убацио, на крају и коначно, у категорију делимично слободне.

Разлог су, сматрају у ФХ, константни напади странке Виктора Орбана, Фидес, на државне институције као и злоупотреба парламентарне већине. Она је, наводе, од 2010. до данас, наметнула ограничења и преузела контролу над медијима, опозицијом, невладиним организацијама, судовима, религијским групама, образовним системом, приватним сектором и свим другим сферама друштва.
Аутор: Радио слободна Европа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*