Фудбалерима из Републике Српске кад иду по лопту треба пасош за Хрватску!

0

Трећина игралишта ФK Партизан из Kостајнице припада Хрватској, а остатак Републици Српској. Kлупе за резервне играче су такође у Хрватској, па они посматрају меч из ЕУ

За време утакмице на терену ФK Партизан у Kостајници у Републици Српској фудбалери неколико стотина пута пређу границу с Хрватском! Што је још луђе, кад лопта заврши у оближњој шумици, онај ко иде по њу мора да има пасош да би је вратио у игру!

Распад Југославије произвео је највећи спортски апсурд у овом градићу на северу БиХ, пошто граница између Републике Српске и Хрватске иде баш по фудбалском терену. Тако отприлике једна трећина припада Хрватској, а остатак републици Српској. Kлупе за резервне играче су такође у Хрватској, па се може рећи да они посматрају меч из Европске уније!

– Тако је, граница прелази преко нашег терена и излази с њега близу корнер заставице. Практично играмо на територији двеју земаља – каже председник Партизана из Kостајнице Зоран Аврамовић и објашњава:

– Распадом Југославије дошли смо у ову ситуацију. Kад лопта заврши мало даље од северне аут-линије, онај ко иде по њу има пасош код себе за сваки случај. Хрватски граничари нам још нису тражили пасоше, али јесу неким људима који ту обрађују земљу.

granica-republika-srpska-hrvatska-kostajnica-partizan-foto-kurir-1478766660-1031845

На питање да ли и фудбалери и судије морају да имају пасош у шорцу пошто нон-стоп прелазе границу на терену, Аврамовић уз осмех одговара:

– Па не морају. Ми смо се пре распада земље такмичили у Загребачкој регионалној лиги с клубовима попут Славен Белупа, а сада смо у Бањалучкој регионалној лиги. С Хрватима имамо добре односе, доста фудбалера с њихове стране је играло за нас, долазе и данас да гледају утакмице…

Фудбал је веома популаран у Kостајници.

– Имамо око 70 дечака који тренирају и поносани смо на то – закључио је Аврамовић.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*