ГАЛИЈАШЕВИЋ: Међу протераним имамима Мухамед Порча

0

Исламска заједница Аустрије дала је сагласност на затварање седам џамија и протјеривање 60 од укупно 250 имама у Аустрији, међу којима је Мухамед Порча, изјавио је Срни експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић. Галијашевић је истакао да је од тих 60 имама готово трећина повезана са БиХ.

„Ту је и Неџад Балкан, који је Бошњак, чије је право име Неџад Кучевић. Послије пресељења његове породице у Аустрију, гдје му отац има велики бизнис, промијенили су презиме у Балкан“, рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, одлука о протјеривању 60 имама из Аустрије је дуго припремана и није резултат нагле одлуке аустријских власти него прикупљених информација у оквиру Еуфора у БиХ и Савезне управе за заштиту уставног поретка у Аустрији.

„На овај начин Аустрија сигнализира Европи да смо ми највећи безбједносни проблем у Европи, да наше безбједносне агенције не раде ништа“, рекао је Галијашевић.

Он је навео да шест џамија, од седам које се затварају, припада такозваном арапском културном центру, а седма припада једној турској асоцијацији за сарадњу.

Галијашевић је рекао да су, међу једанаест лица која су већ у фази изгона из Аустрије, два држављанина БиХ.

„Колико год у Сарајеву прикривали то екстремистичко дјеловање и екстремистичко сјеме које је Ал каида посијала и које се сада из Сарајева расијава по цијелој Европи, не може се прикрити, јер Европа, а прије свега Аустрија, имају интерес да буду безбједни“, нагласио је Галијашевић.

Галијашевић је истакао да се међу прогнаним из Аустрије појављују вехабијски џемати.

Он је навео да је у рад забрањених шест џамија арапског културног центра укључено готово трећина Бошњака, односно држављана БиХ, уз нешто Сиријаца и Египћана.

Галијашевић сматра да све ово БиХ поново ставља у контекст који узалуд прикривају у Сарајеву, те измишљајући разне афере и организујући нека паралелна плаћена друштва од разних америчких асоцијација желе да овдје дестабилизују ситуацију, док терористи на овај начин бивају у потпуности заштићени.

Аустријски канцелар Себастијан Курц недавно је рекао да ће Беч протјерати „неколико“ имама који су финансирани из иностранства и затворити седам џамија у акцији против „политичког ислама“.

Одлука је донесена послије истраге о фотографијама на којима дјеца у џамијама које подржава Турска глуме мртваце и носе униформе у приказу битке на Галипољу из Првог свјетског рата.

На сликама дјечаци у војним униформама марширају, салутирају и носе турске заставе. У бици на Галипољу 1915. и 1916. године снаге западних савезника поражене су у сукобу са турском војском.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*