GALIJAŠEVIĆ: Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama

0

Tokom rata u BiH, Alija Izetbegović je osnovao nekoliko tajnih službi koje su se bavile ne samo obavještajnim, već i terorističkim aktivnostima. Svakako je najpoznatija jedinica Ševe, koje su dobijale naređenja od vrha Službe, a služila su za likvidaciju neistomišljenika, ali i proizvodnju haosa u Sarajevu.

Medijsko oružje

Dževad Galijašević u svojoj knjizi „Epitaf za Bosnu“ tvrdi da te tajne operacije „pod kontrolom islamističkog Sarajeva“ nikada nisu prestale u odnosu na Srbe i Hrvate.

– Ali, mirnodopska faza specijalnih (subverzivnih) operacija obavještajnih službi Alije Izetbegovića za cilj je imala očuvanje obavještajnog potencijala u novim ustavno-pravnim uslovima, te korišćenje tog aparata za održavanje kriznog stanja u BiH, kroz sinhronizovane političke akcije konstantnih sukoba sa Srbima i Hrvatima, njihovim političkim strukturama i zajednicama – tvrdi Galijašević.

On objašnjava da se u pozadini zapravo odvijao proces izgradnje radikalno islamiziranih paravojnih formacija sposobnih za izvođenje selektivnih terorističkih akcija i sposobnih da izazovu i kontrolišu neku moguću pobunu širih razmjera u Bosni.

– Njihov cilj je prije svega da vode ozbiljne ratne operacije protiv Republike Srpske – tvrdi ovaj autor i objašnjava da su izvršitelji ove etape bivši mudžahedini, vehabije, članovi aktivne islamske omladine…

– U Bosni i Hercegovini glavni nosilac, projektant i izvođač složenih subverzivnih operacija je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH – OBA.

To je agencija čiji operativac pokušava pirotehničkim sredstvom, u tunelu Salakovac kod Mostara uplašiti i ugroziti načelnika štaba zajedničke komande Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča, Hrvata, dva dana nakon što je islamistički terorista Enes Omeragić ubio u Sarajevu dva vojnika pod njegovom komandom, Srbina i Bošnjaka – navodi Galijašević.

Američki prsti

Praksa je pokazala da tajne službe i pokreti na koje SAD imaju odlučujući uticaj i čije se aktivnosti uklapaju u američke strategijsko-političke projekcije dobijaju kvalifikaciju „oslobodilački“, što podrazumijeva svu međunarodnu pomoć i podršku koja svoj legitimitet nalazi i u dokumentima OUN, tvrdi Dževad Galijašević.

– U takvoj situaciji „zemlji žrtvi“ uskraćuje se legalno i legitimno pravo na odbranu da se na svojoj teritoriji bori protiv terorizma. Međutim, u situacijama kada se radi o pokretima koji se ne uklapaju u američke političke projekcije, pogotovo ako su im suprotstavljeni, dobijaju kvalifikativ „teroristički“. Situacija u BiH predstavlja primjer takvog pristupa, kroz koji se potvrđuje teza da kada je razumijevanje terorizma u pitanju – „problem je u definiciji izvora problema“, posebno vidljiv u okviru institucija SAD, kad je reč o Nusra Frontu – tvrdi Galijašević.

Sjedište OBA je u Sarajevu. Galijašević tvrdi da je postala najorganizovaniji destruktivni sistem, sistem za potkopavanje i rušenje dejtonskog ustava BiH, ali i za izazivanje nestabilnosti i stvaranje osjećaja ratne psihoze uz istovremeno maksimalnu kontrolu i upravljanje medijima.

On apostrofira sljedeće medije u BiH: FTV i BHTV u Sarajevu, agencija Anadolija, Novinska agencija Patria, televizijske stanice: Igman, Behar, Al Džazira – udruženih nacional-islamističkih magazina „Saff“, „Faktor“ i „Slobodna Bosna“, te portali: Cazin.net, Put vjernika.com, Islam-Bosna.ba, Balkanski emirat, Vijesti umeta.

Špijuniraju i novinare

Galijašević tvrdi da OBA u dogovoru sa obavještajcima iz američke ambasade u Sarajevu, špijunira i nadzire novinare, analitičare, poznate ličnosti, političare, a posebno javne zvaničnike Republike Srpske i pripadnike političke stranke Milorada Dodika – SNSD.

– OBA izvodi agresivne obavještajne operacije protiv države Srbije i njenih javnih zvaničnika – čak i na njenom tlu – planira i izvodi tajne medijske kampanje putem propalih savjetnika u Ministarstvu bezbjednosti koje usmjerava u elektronske medije, posebno na propaloj televiziji bošnjačko-hrvatske federacije FTV – navodi ovaj autor.

Uloga dijaspore

U radikalizaciji Bosne i Hercegovine bošnjačka emigracija je prema planovima obavještajnih službi planirana za regrutovanje obavještajaca, policijskih organa, ali i terorista.

– Njihove veze sa obavještajnim službama Zapada datiraju iz perioda prije proteklog građanskog rata, čvrsto su izgrađene za vrijeme rata (prvo sa engleskom i francuskom obavještajnom službom, potom njemačkim BND i na kraju sa američkom CIA), da bi svoju kulminaciju doživjele tokom vazdušnih udara NATO pakta na Republiku Srpsku, a zatim na Republiku Srpsku Krajinu, i konačno, napadom na SRJ – tvrdi u svojoj knjizi „Epitaf za Bosnu“, stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma Dževad Galijašević.

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

*