Гардијан: Америчка администрација забрањује коришћење термина “климатске промене” и „смањење штетних гасова“

0

Запосленима у америчком Министарству пољопривреде (УСДА) речено је да избегавају термин климатске промене и да уместо тога у свом раду користе термин „временски екстреми“, пише данас Гардијан.

Преписка запослених у Служби заштите природних ресурса (НРЦС), дела Министарства пољопривреде које се бави заштитом земљишта, показује да администрација Доналда Трампа покушава да промени језик који неки запослени користе када говоре о климатским променама, наводи британски лист.

Директорка задужена за здравље земљишта Бјанка Мебијус-Клун послала је запосленима листу термина за избегавање и њихове замене.

На листи термина које не треба користити налазе се: „климатске промене“ које треба заменити „временским екстремом“, „прилагођавање климатским променама“ уместо кога ће се убудуће користити „отпорност на временске екстреме“.

Још један од термина који запослени неће смети да користе су „смањење штетних гасова“, а уместо њега ће се користи термин „стварање органских материја у тлу“.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је у јуну да се Америка повлачи из Париског споразума о клими.

Париски споразум обавезује САД и 187 других земаља да глобалне температуре држе испод нивоа од два степена Целзијуса изнад нивоа прединдустријског доба и да раде на њиховом ограничењу чак и више, максимално до 1,5 степена изнад тог нивоа.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*