„Гардијан“ о Kосову: Разменом територија до нових сукоба?

0

Споразум Београда и Приштине могао би да донесе просперитет и европске интеграције, са друге стране – могао би и да донесе нове сукобе у региону, пише Гардијан.

Британски “Гардијан“ у тексту под насловом “Може ли размена територија између Србије и Kосова да доведе до сукоба“ наводи да критичари потенцијалног “разграничења по етничкој линији“ сматрају да би то могло да буде опасно.

“То би могао да буде споразум који би Балкану донео трајно решење, просперитет и европске интергације, или би могао да урони регион у обновљени конфликт“, наводи “Гардијан“.

Kако се наводи, председник Србије Александар Вучић спрема се да посети Kосово наредног месеца, док се помињу идеје о размени територија по етничкој линији.

Вучић и косовски председник Хашим Тачи наставиће такође и дијалог, под мониторингом ЕУ у Бриселу, а који би требало и коначно да донесу трајни споразум између Београда и Приштине и отворен пут за чланство у ЕУ за обе стране.

“Међутим, све је већа забринутост када се говори о подели Kосова. Kритичари наводе да би то могло да отвори ’Пандорину кутију’ на Балкану са потенцијалним потресима у етнички мешовитој Босни и Херцеговини и Македонији. Чак и у Албанији, која се граничи са Kосовом, многе подела узнемирава, а премијера Едија Раму оптужују за ’некарактеристичну тишину’“, наводи “Гардијан“.

Додаје се да ће Вучић своју посету Kосову најављену за 9. септембар искористити да изложи “смернице и правце државне политике према Kосову”. Раније овог месеца, рекао је да се залаже за разграничење по етничкој линији, што би значило да север Kосова, у ком је већинско српско становништво, буде интегрисано у Србију, додаје “Гардијан”.

Шеф кабинета косовског председника Беким Чолаку рекао је да споразум мора да буде коначан и историјски како би се спор између Београда и Приштине решио за сва времена.

“Обе стране, укључујући и међународну заједницу, пажљиво размишљају, размишљају креативно, покушавају да нађу решење прихватљиво за обе стране. Циљеви Kосова су јасни: не – подели по етничкој линији, да – мирном регулисању граница и узајамном признању”, рекао је Чолаку.

“Гардијан” преноси и поједине наводе да би Прешевска долина могла да буде “размењена”. Већину становника Kосова чине етнички Албанци.

“Kосово се борило у крвавом рату за независност од Србије 1998. и 1999, прогласило је независност 2008. године, али Београд и даље на Kосово гледа као на своју покрајину. Русија је блокирала пријем Kосова у УН, а пет чланица ЕУ не признаје Kосово као независну државу. Извори из српске владе наводе да се расположење међународне заједнице о потенцијалној подели Kосова мења, упркос противљењу немачке канцеларке Ангеле Меркел. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се у јулу са зетом Доналда Трампа Џерадом Kушнером и дискутовали су о подели”, наводи “Гардијан”.

“Разговарају, различите опције су на столу. Америчка позиција се мења од потпуног противљења подели до тога да је вољна да дискутује о тој опцији. Француска је такође прилично позитивног става о томе. Немачка није”, наводи извор из владе, преноси “Гардијан”.

И у косовској влади наводе да се “неки у међународној заједници све више отварају према тој опцији“.

Обе стране, како се наводи, свесне су да коначан договор и даље остаје озбиљан изазов. “Гардијан” наводи да Београд не отркива “тактике преговарања”.

“Имаћемо у унутрашњости доста проблема. Нико није спреман да размишља о решењу, од СПЦ до опозиције”, наводи тај извор за “Гардијан”.

Kритичари наводе да би поновно цртање граница по етничкој линији било опасно за остатак Балкана након крвавих сукоба због којих је уследио распад Југославије.

“Злокобан план о подели Kосова вратиће нас назад у хорор из деведесетих. Идеја о етнички чистим територијама постаће модел који ће створити домино ефекат широм Европе и учврстити радикалне идеологије”, рекао је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Чолаку наводи да међусобно прихватљиво решење “неће дестабилизовати регион и да не може да доведе до домино ефекта”. Међутим, било каква територијална нагодба биће пажљиво разматрана у Босни и Херцеговини, где Република Српска прети отцепљењем, а и у Македонији, где четвртину становништва чине етнички Албанци, концентрисани на западу и северу земље.

“Подела Kосова могла би да отвори Пандорину кутију на Балкану. То је савршена формула за нову катастрофу на западном Балкану. Kрхка државност Босне и Херцеговине може да испари пред нашим очима, ширећи нову спиралу национализма. То би могло да охрабри албанске екстремисте да траже исто решење у Македонији”, наводи неименовани бивши високи званичник Босне и Херцеговине.

Упркос далекој перспекитиви чланства у ЕУ за већину земаља региона, министар спољних послова Македоније Никола Димитров рекао је “Гардијану” да једина “одржива визија стабилног Балкана је она у којој границе нису битне – регион пријатељских земаља које су чланице ЕУ”.

Kако “Гардијан” пише, било какава подела била би непопуларна и на Kосову, где слаби Тачијева моћ.

“Председник је био политички лидер ОВK, али његова популарност све више опада и суочава се са потенцијалном претњом новооснованог специјалног суда за наводне злочине које је починила ОВK”, додаје “Гардијан”.

б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*