ГДЕ ГОД СЕ КРЕНЕШ – ПРОТЕСТИ У шетњу Београдом не може се без транспарента

0

Протести у Београду постали су део свакодневице, а грађанима је све теже да одлуче чијем скупу присуствовати и коју незадовљну групу данас подржати. Чак и они неодлучни и незаинтересовани куда год да су кренули протеклих дана „придруживали“ су се некој протестној шетњи, хтели то они или не.

Осим тога, све више је и оних који на протесте гледају само као на сметњу у обављању свакодневних обавеза, имајући у виду да затварање централних улица града ствара велике проблеме у саобраћају.

Ево који су то протести обележили и још увек обележавају Београд овог пролећа.

Протест против диктатуре

Хиљаде грађана незадовољних резултатом председничких избора протестовало је широм земље, а београдски демонстранти данас ће се окупити испред Народне скупштине по 30. пут. Иако их је из дана у дан све мање, они најупорнији делују решено да истрају у овој борби, те је неизвесно колико ће још дана плато испред Парламента бити „окупиран“.
Screenshot_4

Студенти Економског факултета у борби са мигрантима

Незадовољни хигијенским условима и забринути за своју безбедност, студенти Економског факултета у неколико наврата скретали су пажњу јавности на проблем окупљања миграната у парку испред ове образовне установе. Тим поводом најавили су протест 4. маја на отвореном амфитеатру факултета, где ће захтевати измештање мигранта, уређење парка и појачано присуство припадника МУП-а у околини поменутог објекта.

Литије за Ваљевску Грачаницу

HK5ktkqTURBXy82ZTg3ZmM1NGViMDE0YzBiZjUwOTIxMmQzMTNlYzBhNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Православна литија посвећена потапању Ваљевске Грачанице одржава се сваког суботог поподнева, а следећег пута хришћански верници окупиће се испред зграде Владе по 60. пут. Устаљени програм свакосуботњих литија огледа се у окупљање испред поменуте институције око 15.00, одлазак до Патријаршије, Народне скупштине и зграде РТС-а, те поновно окупљање испред Владе, а скуп се распушта око 19.00 сати.

0GEktkqTURBXy9kOGRhODgzZTRjMGY0ZTgyNTExZjMxNmE3ODJhYjdmZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Протест синдикалаца
-YCktkqTURBXy80Njg0ZDM1ZTk0YmRmZWQ0MGRhNjRmNzI1OWZiMjQ5NS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Јучерашњи Међународни празник рада очекивано је обележен протестима чланова Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката „Независност“ окупљених на Тргу Николе Пашића одакле је кренула шетња ка згради Владе. Тамо су представници предали своје захтеве – веће плате и достојанствен рад, потписивање колективних уговора, повећање минималних зарада и измену закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Марш за науку

1luktkqTURBXy85NTBjM2I2ZGQ4NTdkYzdjZWQwNjc2OWZiNWJhMmM1My5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Научници, истраживачи, студенти и љубитељи науке такође су прошлог месеца дигли свој глас протестном шетњом улицама престонице, а јуче су показали солидарност и са члановима синдиката. Окупивши се нешто пре заказаног протеста на Тргу Николе Пашића, подржали су колону синдикалаца придруживши јој се у шетњи.

Не да(ви)мо Београд
0RHktkqTURBXy9hOWY3MDNjZTk3MTE2Y2FhZmNiNjlmMTY1YzdjMzI4Yy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Позната иницијатива „Не да(ви)мо Београд“, настала након спорног рушења објеката у Савамали, прошле недеље је поново изашла на улице обележавајући тако годину дана од поменуте „грађевинске“ акције. Подршку је такође пружила и јучерашњем синдикалном протесту, а за сада још увек нема најава о поновном окупљању популарно званих „паткица“.

Становници Чукаричке падине против дима
u4vktkqTURBXy83MzViM2ViYzk3ZjlmZGIwNWZjMjY4ZDgxM2QzNmQwZi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Мештани Чукаричке падине месецима указују на тешке услове у којим аживе, јер становници оближњег нехигијенског насеља и даље пале секударне сировине, међу којима и гуму и пластику. Последњи протест одржан је крајем марта када су револтирани грађани традиционално блокирали Лазаревачки друм.

Протести породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији

pZBktkqTURBXy9hYjVlOTc1NTE5Yzk3ZmY5YzA1ZjNjYzVlZWMzZmQxZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији већ годинама одржава српски „Зид плача“ испред Народне скупштине и шаље поруку јавности да се на жртве не сме заборавити. Крајем априла удружење је још једном изашло на протест и то поводом одлке Апелационог суда у Француској да не изручи Рамуша Харадинаја Србији.

У Београду ће ускоро протестовати и Златиборци?

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић најавио је конвој аутобуса из читавог Златиборсог округа који ће 8. маја кренути ка престоници уколико Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре до петка не изда грађевинску дозволу за градњу „Голд гондоле Златибор“. Папир који кочи грађевинску дозволу је нерешено власништво земљишта којим гондола скоро девет километара дугом трасом треба да повеже центар туристичког насеља Златибора и комплекс Торник.

Блиц

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*