Где леже мошти наших задужбинара Немањића?

0

СТЕФАН НЕМАЊА(Симеон) -Сматра се једним од најзначајнијих српских владара. Умро је 1200. године као монах у Хиландару, а његове мошти леже у манастиру Студеница.

СВЕТИ САВА (Растkо)- је био српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве. Преминуо је у Бугарској у Трнову. За време Османског царства његове мошти су спаљене на Врачару у Београду.

КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ – био је српски средњовековни владар (1196–1227) и први крунисани краљ међу Немањићима, због чега је назван Првовенчани. Његове мошти се налазе у манастиру Студеница.

СВЕТИ КРАЉ ВЛАДИСЛАВ- рођен око 1198. године. Његови родитељи били су Евдокија Анђел и Стефан Првовенчани. Његове мошти леже у манастиру Милешева.

СВЕТИ КРАЉ УРОШ I ( ВЕЛИКИ ИЛИ ХРАПАВИ) – Он је учврстио Српске границе и српску државу и пресудно утицао на развој рударства у нашој земљи. Његови посмртни остаци су лежали у Сопоћанима, седамдесетих година прошлог века, када их је археолошкиња С. Јуришић разбацала и то без дозволе антрополошког прегледа,тако да данас он нема свој гроб. Зна се само да његова лева рука лежи данас у манастиру Пива.

БЛАЖЕНА КРАЉИЦА ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА -Супруга Уроша Храпавог, после његове се смрти замонашила у цркви Светог Николе у Скадру. Прва наша владарка која је градила цркве и манастире. Умрла је 1314. године, а народ ју је за живота звали Света Јела. Али нажалост њене мошти исту судбину доживе као и њен супруг. Архелошкиња С. Јурушић је отворила гроб и разабацала мошти. Гробница је сада празна, а како неки кажу да су њене остатке закопали испод пода цркве, манастира Градац.

СВЕТИ КРАЉ СТЕФАН ДРАГУТИН- био је краљ Србије од 1276. до 1282. године и краљ Срема. Син је Стефана Уроша I и Јелене Анжујске од рода фрушког. Умро је 1316. године у Дебрцу и пренет је у манастир Ђурђеви Ступови, где се и дан данас налазе.

СВЕТИ КРАЉ УРОШ II МИЛУТИН- највећи заджбинар од свих Немањића , подигао је 42 цркве у Србији и градио светиње на Светој Гори, Солуну, Цариграду, Софији и Јерусалиму. Његове мошти сада леже у Бугарској престоници у цркви Свете недеље.

СТЕФАН УРОШ III ДЕЧАНСКИ- Милутинов син је добио надимак по његовој задужбини Високим Дечанима. Умро је 1331. године и сахрањен је у гробници коју је сам подигао у Високим Дечанима.

ЦАР СТЕФАН УРОШ IV ДУШАН СИЛНИ- Прво је био краљ до 1331- 1346. године, када се крунисао за цара и под титулом владао све до своје смрти 1355.године. Никад није проглашен за светитеља због сумње да је убио оца. Његове мошти почивају у цркви Светог Марка на Ташмајдану.

СВЕТИ ЦАР УРОШ V – Наследио оца Душана напрестолу, и владао до своје смрти. Његова владавина је упамћена као период пада и распадања царства. Умро је 1371. године, а његове мошти почивају у фрушкогорском манастиру Јазак.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*