ГДЕ ПОЧИВАЈУ МОШТИ СВЕТОГ НИКОЛЕ ЧУДОТВОРЦА?

0

СВЕТИ Никола Мирликијски је још за живота назван Чудотворац и поштован као светитељ. Позивали су га да исцељује болесне, да измири, да пресуди… Био је чувен по томе што је кришом давао новац онима који су за њим имали највише потребе. Предање каже да је овај светац путник молитвама могао да растера олује и скрене опасне струје ка мирној луци. Зато га заштитником сматрају сви путници и морепловци, а запамћен је посебно као заштитник деце.

Свети Никола је за живота током 4. века био епископ града Мире у Ликији, малоазијској области Римског царства. Житија кажу да су његове мошти, после свечеве смрти, наставиле да чине чуда. Зато су на његов гроб у Мири долазили поклоници из целог хришћанског света.

Мошти свеца данас почивају у базилици у Барију која је католичка, али од времена Немањића има православну капелу, као знак изузетне почасти и поштовања према владарима средњовековне православне Србије и њиховим непроцењивим поклонима. Нажалост, капела краља Милутина одавно не постоји, јер је покрадена и претопљена. Српска православна трапеза је претопљена и направљена је нова католичког типа. Од дарова Немањића остала је нетакнута само икона коју је Барију поклонио Стефан Дечански. Представа Светог Николе заснива се управо на тој икони на којој је предању пренет свечев лик нацртан на сабору у Никеји.

Први пут после 930. година пренет је део моштију,( девето ребро свечево, најближе срцу) Светог Николе Чудотворца
у Москву у Храм Христа Спаситеља (22 маја 2017. године).
Пренос моштију је гест добре воље од стране Ватикана, јер се за мошти још од Средњег века води борба. И тек сада су напустиле Бари због хришћанског дијалога са руском црквом“.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*