GDE POČIVAJU MOŠTI SVETOG NIKOLE ČUDOTVORCA?

0

SVETI Nikola Mirlikijski je još za života nazvan Čudotvorac i poštovan kao svetitelj. Pozivali su ga da isceljuje bolesne, da izmiri, da presudi… Bio je čuven po tome što je krišom davao novac onima koji su za njim imali najviše potrebe. Predanje kaže da je ovaj svetac putnik molitvama mogao da rastera oluje i skrene opasne struje ka mirnoj luci. Zato ga zaštitnikom smatraju svi putnici i moreplovci, a zapamćen je posebno kao zaštitnik dece.

Sveti Nikola je za života tokom 4. veka bio episkop grada Mire u Likiji, maloazijskoj oblasti Rimskog carstva. Žitija kažu da su njegove mošti, posle svečeve smrti, nastavile da čine čuda. Zato su na njegov grob u Miri dolazili poklonici iz celog hrišćanskog sveta.

Mošti sveca danas počivaju u bazilici u Bariju koja je katolička, ali od vremena Nemanjića ima pravoslavnu kapelu, kao znak izuzetne počasti i poštovanja prema vladarima srednjovekovne pravoslavne Srbije i njihovim neprocenjivim poklonima. Nažalost, kapela kralja Milutina odavno ne postoji, jer je pokradena i pretopljena. Srpska pravoslavna trapeza je pretopljena i napravljena je nova katoličkog tipa. Od darova Nemanjića ostala je netaknuta samo ikona koju je Bariju poklonio Stefan Dečanski. Predstava Svetog Nikole zasniva se upravo na toj ikoni na kojoj je predanju prenet svečev lik nacrtan na saboru u Nikeji.

Prvi put posle 930. godina prenet je deo moštiju,( deveto rebro svečevo, najbliže srcu) Svetog Nikole Čudotvorca
u Moskvu u Hram Hrista Spasitelja (22 maja 2017. godine).
Prenos moštiju je gest dobre volje od strane Vatikana, jer se za mošti još od Srednjeg veka vodi borba. I tek sada su napustile Bari zbog hrišćanskog dijaloga sa ruskom crkvom“.

Srpska istorija

POSTAVI ODGOVOR

*