Где су и шта раде председнички кандидати?

0

Месец и по дана после председничких избора, неки од кандидата који су својим активностима пунили новинске ступце као да су се повукли са политичке сцене. Тако се многи сада питају шта је са Вуком Јеремићем. Да ли остаје активан у политичком животу као што је најавио у изборној ноћи? Или, зашто Лука Максимовић. који је на изборима претекао много искусније политичаре. не формира партију? Где су сада Мирослав Паровић и Александар Поповић?

Једно време у јавности није било ни Саше Јанковића, иако је формирање његовог покрета било најављено много пре него што је то озваничио у недељу.

Људи блиски Вуку Јеремићу кажу да се није потпуно повукао разочаран изборним резултатима. Не поричу да је његов резултат далеко од онога чему се надао и што је очекивао на основу предизборних прогноза. Али понављају да то не значи да се Јеремић због тога повлачи из политичког живота Србије. Београдски избори су изузетно важни, велика су шанса за опозицију и Вук Јеремић намерава да буде активан на њима, кажу за „Политику” у окружењу овог председничког кандидата. Додају и да би Саша Јанковић, за кога сматрају да се добрим изборним резултатом наметнуо као лидер опозиције, требало да повуче први потез и окупи опозициони фронт за изборе у Београду, који ће, како верују, бити одржани ове јесени.

„Јеремић би свакако прихватио позив Јанковића да буде део тог новог опозиционог фронта, али се неће наметати и нудити. Очекује да ће га Јанковић сам позвати, као и друге опозиционаре, да се заједнички супротставе власти у Београду”, кажу за наш лист Јеремићеви сарадници. Јеремић је јуче и путем „Твитера” честитао Јанковићу на формирању новог опозиционог покрета пожелевши му све најбоље у раду. Захваљујући на честитки, Јанковић је поручио да је „оздрављење друштва и дизање институција из пепела дужност свих одговорних људи и организација – појединачна и заједничка”.

У Јеремићевом окружењу тврде да ни он не седи скрштених руку. Путује по Србији, састаје са људима, опипава пулс, „ради то студиозно као и сваки други посао”, како би у догледно време „консолидовао” идеју коју је заступао на председничким изборима. На питање да ли то значи да оснива политичку странку или покрет, одговарају да је још рано говорити који ће то облик политичког деловања бити.

И док Јеремић разматра даље кораке, бивши заштитник грађана Саша Јанковић у недељу је основао Покрет слободних грађана Србије. Како је и најављивао за наш лист, међу осниваче није уврстио функционере актуелних политичких странака. За то време политичка сензација протеклих избора Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели, који је иза себе оставио Јеремића, Војислава Шешеља, Бошка Обрадовића и Сашу Радуловића, још увек као да не хаје за озбиљнији политички ангажман. Прелетачевићев портпарол Мијат Костић за наш лист каже да се њихов лидер повукао на село.

„Бели се тренутно не бави друштвеним и политичким питањима, већ се труди да нађе душевни мир. За сада не размишља о будућим политичким активностима, али свакако се не може искључити ниједна опција, односно могућност да поново буде политички активан. Можда у неком новом, а можда и у старом облику”, каже Костић. Најављује и да ће ускоро на интернету бити покренут форум који ће окупљати различита удружења грађана и појединце из локалних заједница који ће на њему моћи да деле искуства, савете, мишљења.

Златиборац Милан Стаматовић наставио је и после избора да се са представницима државе спори због тога што му није дозвољено да отпочне изградњу гондоле на овој планини. „Више радим сада него као председнички кандидат. Водимо борбу за очување националних интереса, заштиту државне имовине, спречавање продаје воде, земље. То је и био мој мотив да се кандидујем на изборима и не одустајем од својих идеја”, каже за „Политику” Стаматовић који је ових дана у Београд довео 500 људи из златиборског округа на протест, против „државних распикућа”. Наставио је и рад на формирању партије „Здрава Србија” и најављује да ће брзо прикупити 10.000 потписа за регистрацију, да би на Спасовдан 25. маја организовао оснивачку скупштину.

Међу кандидатима на изборима 2. априла који су своје деловање усмерили на међународну политику је и лидер Народног слободарског покрета Мирослав Паровић. На позив Националног фронта био је у Паризу на завршном скупу Марин ле Пен. „Био сам и код председника Демократске партије Срба у Македонији Ивана Стоилковића”, истиче Паровић.

На питање чиме се бави после избора кандидат Демократске странке Србије Александар Поповић, одговара да ради оно што је радио цео живот. „На свом сам Хемијском факултету и бавим се мимо тога консултантским послом у области хемијске индустрије. Ништа ми се у професионалном животу није променило са овим изборима”, истиче Поповић. Када је реч о политичком ангажману у оквиру ДСС-а, каже да је активан и да је тип човека који „не мења странку, пријатеље и клуб за који навија”.

Јелена ЦЕРОВИНА, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*