Генерал Кели и званично министар државне безбедности САД

  Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп је и званично именовао пензионисаног генерала Џона Келија за министра државне безбедности.

  0

  Трампов транзициони тим је саопштио да ће Кели да „предводи неодложну мисију заустављања илегалне имиграције и обезбеђивања граница“, пренео је Ројтерс.

  Кели (66) је трећи пензионисани генерал на високом положају у новој америчкој администрацији. Он је бивши главнокомандујући јужне команде америчке војске.

  Међу његове задатке, као секретара за унутрашњу безбедност, спадаће обезбеђивање граница САД од илегалне имиграције, заштита председника, реаговање на природне катастрофе, координација обавештајним службама и борба против терористичких претњи.

  Званичници су раније указивали да Кели добро познаје југозападне границе коју САД дели са Мексиком.

  Кели, за којег се очекује да ће бити потврђен у Сенату, најновији је у низу бивших војних званичника именованих на положај у новој Трамповој администрацији.

  Агенције преносе да Кели иза себе има 45-годишњу војничку каријеру коју је завршио ове године као главнокомандујући америчке јужне команде задужен за активности америчке војске и односе у Латинској Америци и Карибима.

  У његовој одговорности било је и надгледање притворског центра Гвантанамо, а у три наврата служио је у Ираку.

  Трамп је такође именовао прензионисаног генерала потпуковника Мајкла Флина за свог саветника за националну безбедност и пензионисаног маринског генерала Џејмса Матиса за секретара за одбрану.

  ТАНЈУГ

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *