ГЕНЕРАЛ НАТО-А: Русија као да се озбиљно припрема за велики рат

1

Предсједавајући Војног комитета НАТО-а генерал Петр Павел изјавио је за АП да постоје разлози за забринутост поводом обимних војних маневара под називом „Запад 2017“, које изводе Русија и Белорусија, пошто би они могли да буду виђени као „озбиљне припреме за велики рат“.

Нагласио је да се НАТО „не надмеће са Русијом око Западног Балкана“.

Петр Павел је истакао да НАТО појачава напоре на поновној обнови војних комуникација са Русијом како би избјегле „нежељене посљедице потенцијалних инцидената током вјежби“.

„Када погледамо вежбу каквом је представља Русија, не би требало да буде забринутости. Али, када погледамо ширу слику, морамо да будемо забринути, јер Русија није транспарентна“, навео је Павел.

Павел је то изјавио током годишње конференције Војног комитета НАТО-а која је јуче отворена у албанској престоници Тирани и на којој ће теме бити борба против тероризма, ситуација на Западном Балкану и нова стратегија САД у Авганистану.

Указао је да би проблеми у региону Западног Балкана могли да произађу из радикализма, организованог криминала, миграција, економских проблема или „малигног утицаја из Русије“.

„Ми се не надмећемо са Русијом око Западног Балкана. Ми смо пре свега усредсређени на то да Балкан буде стабилан и безбједан“, поручио је Павел.

Додао је и да не постоје планови за смањење трупа на Косову или постављања рока њиховог присуства тамо.

РТРС, Танјуг

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*