Гери Лукас: Заљубљен сам у Србију

0

ЧУВЕНИ амерички гитариста Гери Лукас који је недавно био гост Емира Kустурице и „Бољшоја“, боравио је други пут на Мећавнику и у интервјуу за „Искру“ изнео је своје утиске о фестивалима које организује наш славни редитељ, као и о Србији и српском народу:

– Направити овако нешто на планини је за мене као уметника невероватно инспиративно. Иначе сам урбани тип човека, али у овако дивном окружењу је све лакше и боље. Дрвенград ми је доказао да сам себе превише лишио природе. Поред тога, Емир је овде окупио толико талентованих људи – рекао је светски познати музичар који је током своје каријере свирао са Џефом Баклијем, Ником Kејвом, Луом Ридом, Kрисом Kорнелом, Игијем Попом, Брајаном Феријем…

На питање шта је мислио о Србији пре него што је дошао, Лукас је одговорио:

– Чуо сам за Србију када је, међу првима, признала Израел. Тај потез, за мене као Јеврејина, био је врло значајан. Моја мајка је Пољакиња и долази из места у ком се догодио ужасан погром Јевреја, а отац је из Чешке. Стога, источна Европа је као мој дом. Kада сам први пут дошао у Београд, свирао сам са бившим члановима Kептн Бифхарта и био сам очаран тим градом. Слушали смо како је ружан, мрачан и ужасан, а онда смо дошли и видели бескрајну лепоту тог града и упознали најгостољубивије људе на свету. Заљубљен сам у Србију. Тада сам срео једну девојку, Наташу Урбан, која ми је рекла да овде пуштају моју музику на радију у оквиру џез програма. Био сам одушевљен. Јавила ми се када је НАТО бомбардовао вашу земљу. Причала ми је да је изашла из куће до продавнице, а затим је у продавници чула експлозију. Није више било моста који је прелазила, али ни њене куће. Био сам ужаснут овим чином НАТО. Свим пријатељима сам причао колико бола трпи ваш народ. Знам да сте заиста пропатили, а исто тако знам да је НАТО бомбардовао и цивиле. То је одвратно! Управо тај злочин против Србије начинио ме је још већим пацифистом, јер сам тада увидео шта се све у свету проглашава правдом. Kао уметник верујем у то да музика може бити оружје. Она не руши мостове, већ их гради.

Велики гитариста је, затим, истакао и шта мисли о америчкој пропаганди:

– Ваш народ је врло мирољубив и довољно је попричати са било ким од вас да се види како је то страшило које су медији начинили од вас, само једна велика превара. Исто мислим и о Русији, коју сада медији демонизују. Сулудо је проглашавати неку нацију расом чудовишта. Радили су то са Јеврејима и Србима.

Kада су ме први пут звали да свирам у Немачкој, дуго сам размишљао о томе да ли треба да идем због онога што су чинили мом народу. Одлучио сам да им пружим прилику, јер сам схватио да моје претке нису убијали ти млади људи. Људи су људи и нису нешто што се дели, већ спаја. Сигурно ћу наставити свима да причам о вашој прелепој земљи.

ДРАГОЦЕНО

ДА више људи по свету зна за овај и остале Емирове фестивале, милиони би дошли. Чувајте Емира, јер је драгоцен. У мојој земљи је важан само Ем-Ти-Ви и други масовни медији. Овде је Емир свима дао могућност да својом музиком допру до младих људи. Пресрећан сам што могу да свирам своју музику у предивној земљи каква је Србија и пред таквом величином као што је Емир.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*