Гетемилер: Морамо са Русијом наћи начин да избегавамо инциденте изнад Балтика

0

ВОЈНА АВИЈАЦИЈА ПОЉСКЕ ПРИЗНАЛА ДА СУ АВИОН СЕРГЕЈА ШОЈГУА ПОКУШАЛА ДА ПРАТЕ ДВА ЊЕНА F-16

ЗАМЕНИЦА генералног секретара NATO Роуз Гетемилер изјавила је данас, поводом инцидента када су пољски ловци F-16 дежурни у NATO пресретали авион руског министра одбране Сергеја Шојгуа над Балтиком, да руски војни авиони учествују у сличним инцидентима на Балтику већ више година и да је неопходно да се нађе начин да се не изроде у дубље неспоразуме.
„Не знам какво је било понашање руског пилота. Са становишта NATO, ми морамо да предупредимо свако понашање како ваздухопловства, тако и војне морнарице да се не изроде у дубљи сукоб и неспоразум. Са задовољством смо прихватили иницијативу балтичких земаља и Русије пре неколико година да се разради метода да такве инциденте у будућности избегнемо“, казала је Гетемилер у Бидгошчу, јавља пољска агенција PAP.
Војска Пољске потврдила је данас да су ненаоружани „тупољев“ са руским министром одбране у пратњи два руска војна ловца Су-27 наоружана ракетама ваздух-ваздух пресрела да пољска ловца F-16 која за NATO надзиру ваздушни простор над Балтичким морем.
Из NATO је саопштено да се није знало ко је у руском „тупољеву“ и да је то управо министар Шојгу а пољске пилоте који дежурају у операцији надзирања ваздушног простора над Балтиком NATO је послао да га пресретну зато што се ни „тупољев“ ни руски ловци нису идентификовали и нису реаговали на комуникацију контроле летења.
Руски медији објавили су снимак из „тупољева“ на којем се између авиона министра и пољског ловца провлачи Су-27 и показује демонстративно ракете а затим авион NATO одлази.
И NATO и Војска Пољске нагласили су да су пољски пилоти поступили по стандардној процедури, идентификовали визуелно авион и пошто није представљао опасност одлетели, док су руски медији јавили да су руски ловци имали дозволу ако је потребно да пољске F-16 оборе.
„Не могу да замислим да би могли да дозволимо да Руси продиру у наш ваздушни простор јер тако хоће. Све док имамо снаге и средстава, сигурно нећемо допустити да предност ту буде на руској страни“, казао је данас о инциденту начелник Генералштаба пољске армије генерал Лешек Суравски.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*