Гламочлија: Центар у Нишу је важан и зато што Србија преко њега има и космички мониторинг

0

ДОБИЋЕ ТРЕНАЖЕРЕ И ПОСТАТИ ГЛАВНИ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ОБУКУ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

  • Директор Руско-српског хуманитарног центра у Нишу Бојан ГЛАМОЧЛИЈА: Преко нашег Центра мамо могућност да из Националног центра за управљање ванредним ситуацијама у Русији добијамо информације о опасностима које прете нашој земљи. У марту прошле године Центар је пет дана пре поплава добио најаву из Русије да Србији прете обилне падавине

ДИРЕКТОР Руско-српског хуманитарног центра Бојан Гламочлија изјавио је данас да би одобравање дипломатског статуса Центру пуно значило у финансијском смислу.
Гламочлија је рекао за агенцију Бета да би са дипломатским статусом Центар имао олакшице приликом плаћања опреме и свих других трошкова.
„Преко Центра је уложено много пара, много камиона и опреме је дато Министарству унутрашњих послова, а на све то је морао да се плати порез и део царине”, рекао је Гламочлија.
Према његовим речима, Центру би финансијске олакшице пуно значиле посебно због тога што је планирано да се до краја године формира центар за обуку који би имао најновије тренажере и средства за учење.
„Уколико то будемо успешно завршили, имаћемо најмодернији центар за обуку за ванредне ситуације не само на Балкану, већ и у Европи”, изјавио је Гламочлија.
Он је подсетио да Споразум, који би дао запосленима у Руско-српског хуманитарном центру дипломатски статус, постоји још од 2014. године, али да није потписан.
„Споразум је урађен и око његове садржине усагласиле су се и Србија и Русија. Није потписан али очекујемо да то буде завршено”, нагласио је Гламочлија и навео да Руско-српски хуманитарни центар важан за Србију пре свега због космичког мониторнига, за шта мало људи зна јер се не види.
Са сваком међународном организацијом која ради на територији Србије, подсетио је Гламочлија, Министарство спољних послова прави посебан споразум и свака међународна организација има потписан тај споразум.
„Преко Руско-српског хуманитарног центра имамо могућност да из Националног центра за управљање ванредним ситуацијама у Русији добијамо информације о опасностима које прете нашој земљи”, рекао је Гламочлија.
Према његовим речима, у марту прошле године Центар је пет дана пре поплава добио најаву из Русије да Србији прете обилне падавине.
„Те информације смо моментално прослеђивали Сектору за ванредне ситуације, а он је припремао људе на терену. На тај начин се много ефикасније спречавају последице које би биле”, рекао је Гламочлија.
Он је истакао да Руско-српски хуманитарни центар без икаквих трошкова може да користи све могућности које Русија има на располагању по питању сателита и космичког мониторинга.
„Не морамо да улажемо новац у лансирање сателита. Бугарска је недавно избацила један геостационарни сателит у орбиту и тај пројекат их је коштао преко 320 милиона долара”, казао је Гламочлија.
Он је подсетио да је посредством Центра обуку за поступање у ванредним ситуацијама у Русији до сада прошло више од 300 припадника ватрогасно-спасилачких јединица и осталих учесника у цивилној заштити.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*