Главне ставке украјинског томоса: Потпуна контрола Цариграда над украјинском црквом!

0

Текст томоса који је издао патријарх васељенски Вартоломеј приликом признавања украјинске цркве (на украјинском језику) доноси такво уређење ове цркве по којој она практично нема никаква самостална овлашћења.

Украјинској цркви Цариград је „признањем“ заправо наметнуо вазалну улогу. Она нема право да поседује епархије, нити парохије ван Украјине, које ће по свој прилици припасти искључиво у надлежност Цариграда. То у преводу значи да ће сви Украјинци који живе у Америци или Европи или где другде у свету припадати директно Цариградској патријаршији, што даље значи да ће се сви приходи које остваре ове парохије и епархије сливати у касу Цариграда.

Црквене спорове унутар украјинске цркве решаваће Цариград. Дакле ни судска власт, као што је пракса у свим аутокефалним црквама, неће припадати помесној украјинској цркви.

1. Првославна Украјинска црква(ПЦУ) неће имати заграничне епархије и парохије.

2. Надлежности ПЦУ ограничавају се на простор Украјине.

3. Све украјинске епархије и парохије ван Украјине(у дијаспори) подчињавају се Цариграду.

4. Устав ПЦУ мора бити усклађен одлукама томоса.

5. Цариград ће бити највиша инстанца у решавању црквених спорова ПЦУ.

6. ПЦУ сагласно одредбама томоса признаје цариградског патријарха као врховни ауторитет.

7. ПЦУ ће миро примати од Цариграда као знак духовног јединства са Фанаром.

8. ПЦУ је обавезна да учествује на свим састанцима који се одржавају под покровитељством цариграда и на којима се одлучује о важним питањима црквеног живота.

9. Приликом решавање канонских, догматских и других важних црквених питања, поглавар ПЦУ је обавезан да се обрати Цариградском патријарху.

10. Искључива права на ставропигију и егзархију су по томосу у надлежности Цариграда.

 

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*