ГМО нови изазов на путу Србије ка ЕУ

0

Наша држава има обавету да постане чланица СТО пре уласка у ЕУ, а то чланство повлачи и измене Закона о генетички модификованим организмима

Србија је једина држава у свету у којој су 134 општине (од постојећих 169) једногласно донеле одлуку о усвајању декларације против увоза, узгоја, прераде и промета генетички модификованих производа и производа од ГМО. То ни у једној држави у свету није урађено, да легитимни државни локални органи у четири петине случајева, независно од разнородности, политичке припадности различитих одборничких група, покрета грађана, кажу да су против тога. Према томе, Влада и Скупштина Србије немају право да било шта мењају у Закону о ГМО без референдума ”, изричит је Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета, коментаришући став да Србија има обавезу да буде чланица Светске трговинске организације пре уласка у ЕУ, а да то чланство повлачи и измене Закона о ГМО.

Мада Игор Новаковић из ИСАК фонда наглашава да нас укидање апсолутне забране генетски модификоване хране коју садржи наш закон не би спречило да уведемо „друге врсте ограничавајућих фактора који ће ефективно спречити промет ГМО”, Шеварлић је ипак против измена поменутог прописа.

 

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*