ГМО одлази у историју, долази нова много моћнија технологија!

0
Apple Orange Hybrid

Амерички гигант „Монсанто“ само недељу дана пошто је објављено да га преузима „Бајер“ саопштио је да је купио лиценцу за коришћење нове револуционарене технологије за преуређење наследних информација биљака у пољопривреди.

Извршни директора „Бајера“ већ недељу дана, такође, уверава јавност да ова компанија неће користити спајање с „Монсантом“ да би насилно увела ГМО у Европу.

1-1857806

У разговору за „Политику“ генетичар Миодраг Димитријевић, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, каже да је у овој фази заиста тешко давати прогнозе шта ће се тачно дешавати, али да је њихово спајање већ довело до стварања једне јаке корпорацијске осовине, као и да ће се њено деловање у производњи и на тржишту хране осетити већ у блиској будућности.

gmo-22

– Занимљиво је то што је „Монсанто“, само недељу дана пошто је објављено да га преузима „Бајер“, објавио да је купио лиценцу за коришћење нове технологије у пољопривреди која потпуно мења начин стварања генетичких модификација организма, па и пољопривредних култура. Реч је о новом патенту (ЦРИСПР/цас9) чији су аутори две научнице са универзитета у Kалифорнији у Берклију. Ово решење сматра се до сада најмоћнијим и највише обећавајућим методом генетске манипулације, које већ сада изгледа веома моћно, а свакако ће и да се усавршава – објашњава Димитријевић.

images

Он за овај лист објашњава да је после овакве вести, постало јасно шта све можемо да очекујемо.

– Овај нови поступак мењања наследног материјала нуди далеко већу прецизност измена (и више од 90 одсто, зависно од организма), бољу контролу укупног процеса, јефтинији поступак и измене на такав начин да ће појам ГМО највероватније да захтева редефиницију. Упрошћено, промене наследног материјала могу да буду много финије, што се тиче количине наследног материјала, него сада. А револуционарно је да промене наследног материјала могу да се раде на више места симултано у читавом геному (укупан наследни материјал у ћелији). Метод је примењив на свим организмима, укључујући и људе – истиче Димитријевић.

gmo-food1

Kаже да ови најновији резултати на пољу генске манипулације обећавају да ће ГМО, какав данас познајем, релативно брзо да нестане и да постане историја пионирске фазе трансгене технологије.

– Закон који је на снази нема нејасноћа, забрањена је сетва и промет ГМО у Србији. Већ у најскорије време, променом технологије и применом нових метода, може да се деси да дефиниција ГМО буде прилично измењена, па тиме и многи закони широм света који дефинишу однос према ГМО – објашњава Димитријевић.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*