Гоати: Било би добро да се опозиција уједини око захтева

0

Политички аналитичар Владимир Гоати оценио је да би било добро да се српска опозиција уједини у напорима да направи притисак на власт по питању ажурирања бирачких спискова пре наредних избора, али да је тако нешто тешко очекивати.

„Ажурирање бирачких спискова и равноправно представљање кандидата у предизборној кампањи било би корисно за читаву Србију. Али, укупно гледано, опозиција је разједињена и слаба и тешко је очекивати да се уједини око тих захтева“, рекао је Гоати за агенцију Бета.

Гоати је рекао да су прецизни спискови један од услова за демократске изборе, „који су неопходни као хлеб насушни“, и да би у Србији по питању спискова требало урадити исто оно што је урађено у Црној Гори пре двадесетак година.

Црногорска власт је тада, суочена са захтевима опозиције, утврдила да 30.000 од 400.000 људи у бирачком списку не постоји што, како Гоати каже, није допринело да се реше проблеми у тој земљи али је допринело да више нико не сумња у изражену вољу бирача.

Гоати је додао да би било добро, не само за актуелну власт већ и за сваку наредну и за демократију и Србију, да се уз сређивање бирачких спискова регулишу и услови за равноправно представљање свих кандидата у предизборном процесу.

Он је оценио да без демократског притиска нема начина да власт среди бирачке спискове и омогући увид у њих на одређен организован начин, како се то ради у западним земљама али и у Црној Гори, и отклони све неправилности.

Председнички кандидат на прошлим изборима Вук Јеремић оценио је у среду да опозиција треба да направи јасну листу захтева која се тиче промене изборних услова, која не мора да буде претерано амбициозна, али која мора да обухвати препоруке ОЕБС-а из 2016. године које се тичу сређивања изборног списка, приступа медијима и равноправног рада у изборној комисији.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*