ГОАТИ: Патријарх се меша у предизборну кампању

0

Политички аналитичар Владимир Гоати оценио је данас да се патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј меша у кампању за председничке изборе у Србији, зато што је примио на разговор кандидата за председника Србије Војислава Шешеља.

Патријарх Иринеј примио је почетком марта у седишту српске Патријаршије Војислава Шешеља и председника Удружења оснивача Републике Српске Момчила Kрајишника, осуђеног у Хагу на 20 година затвора за ратни злочин.

Гоати је за Војвођански аналитичко истраживачки центар ВОИЦЕ оценио да се тим потезом „патријарх имплицитно умешао у предизборну кампању, иако није јавно изговорио да подржава Шешеља или позвао бираче да гласају за њега“.

„Јасно је да се црква тиме умешала у политичка збивања“, казао је Гоати и додао да је СПЦ стално умешана у политику, а да није добро да „држава диригује цркви, као ни обрнуто“.

Историчар Миливој Бешлин упозорио је да би „састанак патријарха са осуђеним ратним злочинцем , у сваком нормалном друштву био скандал првог реда“.

„То вам говори о погубном деловању СПЦ данас, с тим што је овај патријарх, због скромних интелектуалних капацитета, још и марионета одређених кругова из Русије, а он и не крије да је то његова права отаџбина“, рекао је Бешлин.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић оценио је да се СПЦ не замера политичарима, јер у ствари тако жели да „очува сопствене интересе“.

„Према неким подацима, за потребе пореза и доприноса за здравствено и пензијско осигурање свештених лица у Србији држава годишње одваја око три милиона евра. Ако би црква пуно таласала, могао би неко рећи да држава то више неће чинити“, рекао је Ђеновић.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*