Годишње се у Србији абортира цео један град

0

У Србији се годишње уради скоро 17.000 абортуса, показују званични подаци Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“, али је процена гинеколога да се уради много више, јер приватне клинике не пријављују обављене интервенције.

Највише жена које су имале абортус је у животној доби од 25 до 34 године – чак 46,6 одсто. Жене млађе од 20 година које су имале медицински прекид трудноће чине 3,7 одсто укупног броја абортуса.

Према истраживању Батута, највећи број прекида трудноће – 34,1 одсто је забележен код жена које већ имају двоје деце, док је удео жена без деце које су имале прекид трудноће био 28,9 одсто.

Абортус се, иако је озбиљан хируршки захват, и даље користи као средство контроле рађања. Истраживања су показала да су још увек изражене предрасуде о савременој контрацепцији и да се она недовољно користи посебно код парова у браку.

Само 18,4 одсто жена, узраста 15 до 49 година које су у браку или имају сталну везу, користи контрацепцију. Kондом користи свега 12 одсто жена.

Абортус није контрацепција

Гинеколог др Мима Фазлагић појашњава за Тањуг да абортус није контрацепција и осим што је непријатно искуство, лоше је и по здравље.

– Нешто по чему држимо неславан рекорд су малолетничке трудноће. Kонтрацепција је важна јер све те прекинуте трудноће, нарочито прве трудноће, за последицу имају проблеме са фертилитетом или немогућност рађања касније – каже Фазлагић.

Она је додала да је важно да се жене упознају са могућностима контрацепције, како не би морале да пролазе кроз све то, и доживе непријатно искуство абортуса.

Важна је, наглашава она, улога лекара у информисању жена о савременој контрацепцији, јер се млади за савете најчешће обраћају лекару.

Најчешће дилеме са којима се у пракси суочава су везане за пилулу за „дан после“ где млади мисле да она може да прекине трудноћу, уколико је до ње дошло након незаштићеног односа.

– Пилула за дан после је ефикасна, али она не може да вам прекине трудноћу, нити томе служи. Она може спречити да дође до зачећа уколико до њега није већ дошло, те је важно да се узме што пре након незаштићеног односа, а најкасније до 72 сата од односа – појашњава она

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*