Годишњица убиства српских жетелаца на Kосову: Најмлађа жртва имала је 17 година

0

Годишњица убиства и ове године биће обележена пред спомен плочом на школи у центру села где ће бити одржани парастос и помен који ће служити владика рашко-призренски Теодосије

У нападу је на њиви током жетве 23. јула 1999. године из заседе убијено 14 Срба из Старог Грацка. Убијена су четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година.

Рафалима су на лицу места убијени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, затим Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Полиција УНМИK-а је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.

Годишњица убиства и ове године биће обележена пред спомен плочом на школи у центру села где ће бити одржани парастос и помен који ће служити владика рашко-призренски Теодосије. Помену поводом годишњице злочина присуствоваће и представници Kанцеларије за Kосово и Метохију.

Председник Kосова Хашим Тачи прошле године први пут је дошао у село и положио цвеће на спомен плочу и рекао да такви злочини не смеју остати некажњени.

„Злочин је злочин без обзира против кога и од кога је извршен“, рекао је Тачи и нагласио да ће се само тријумфом правде догодити помирење. Породице жртава нису прихватиле његово извињење.

Међу злочинима на Kосову, за које до сада нико није одговарао, су и убиства деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева. Истрага и у тим злочинима је обустављена.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ратни злочини никада не застаревају и да тога треба да буду свесни они који су те злочине починили.

„Сасвим је сигурно да бар када је реч о институцијама Србије ми нећемо одустати од тога да правда буде задовољена. То је нешто што је у интересу и Срба и Албанаца. Дајући правосудним органима простора да казне оне који су одговорни за злочине на свим странама ми заправо радимо на томе да осигурамо да се овакви злочини не понове ни Србима ни Албанцима“, казао је Ђурић за РТС.

Он је рекао да би тај злочин морао да буде тема за Специјални суд за ратне злочине.

„Сасвим сам сигуран да би морао да буде, али да ли ће бити видећемо. Ако тај суд буде заиста заинтересован за то да суди злочинцима ми ћемо им помоћи“, казао је Ђурић.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*