Gojko Mitić: Ratovi u Jugoslaviji i Donbasu pisani su istim scenariom

0

Legendarni srpski glumac Gojko Mitić, koga ruska i sovjetska publika pamte po filmovima o indijancima došao je u Donbas kako bi predstavio novi film «Balkanska međa» gde igra komandira policije na Kosovu.

Gojko Mitić je tokom posete Donbasu posetio liniju fronta u blizini aerodroma, primećujući da je u to vreme čuo pucnjavu. A 17. aprila je posetio sportski klub Fight Masters.

Odgovarajući na pitanje dopisnika EADaili, on se složio da je polazna tačka jugoslovenskih ratova i modernih ratova na post-sovjetskom prostoru raspad Sovjetskog Saveza.

Osim toga, Gojko Mitić je uveren da je rat u Donbasu i raspad Jugoslavije istog sistema. «Isti scenario, i znamo ko ga piše», rekao je on. Prema Mitiću, glavni pokretači oba konflikta su Sjedinjene Države. U Jugoslaviji su prvi put isprobali ovu strategiju, koju su potom proširili i na druge regione.

U svojim odgovorima, Gojko Mitić je naglasio da osuđuje agresiju NATO-a na Jugoslaviju i da i dalje sebe smatra Jugoslovenom, iako je zapravo građanin sveta.

«Tokom agresije NATO-a [u Rusiji] Jeljcin je bio predsednik, kome je bila potrebna samo votka», rekao je Mitić sa žaljenjem.

Komentarišući svoje učešće u filmu «Balkanska međa», Gojko Mitić je rekao da je pristao da igra u filmu čim je saznao da će biti posvećen Kosovu.

„Saznavši da će to biti tema Kosova, odmah sam se složio, a da ne znam ni s kim igram. Počeli smo da snimamo u Srbiji, došli smo na snimanje i video sam jednog mladića u istom odelu kao i ja, pitao sam šta on radi ovde. Rečeno mi je da je ovo moja zamena. Kažem: radio sam bez rezervne kopije toliko godina, šta se sada promenilo? ”, rekao je Mitić, odgovarajući na pitanje kako je on, čovek pun života i snage, uspeo da igra oronulog starca u ovom filmu.

Izvor: srb.news-front

POSTAVI ODGOVOR

*