Горан Шарић: Ловац на медвједе уловљен у лажима или коме смета што су Срби аутохтони на Балкану

1

Хрватски историчар и католички теолог Горан Шарић у осврту на гостовање археолога Борића на Спутњику.

 

Након мојег наступа у Новом Саду гдје сам говорио о генетичком поријеклу Срба и других европских народа, није дуго требало чекати на реакцију аутошовиниста. Једна од највећих хереза коју неко у Србији може само и помислити је повезивање данашњих Срба са античким и предантичким стновницима Балкана. Шта је проблематично у чињеници да је дио данашњих становника Србије потомство становништва које је на Балкану живјело прије 7. стољећа? Ако сви Срби колективно нису пјевајући дошли иза Kарапата онда је главни град Римског царства – Сирмиум или Сремска Митровица град и њихових предака, као и 19 римскох царева који су овдје рођени, онда је прва свјетска цивилизација која је настала на Дунаву дио наше баштине. Kако сам доказивао управо те тезе, а како је у Србији одавно забрањено афирмативно говорити о Србима, аутошовинисти су позеленили од муке. За одговор су изабрали ни више ни мање него Спутњик.

Спутњик је угледна медијска кућа чија је филијала у Србији у најмању руку проблематична. Екипа Спутњика у Србији је већ доводила госте који су из њихових емисија слали русофобне поруке, па чак и такве сулуде идеје како је Русија растурила Југославију. Посљедња, нажалост не и задња свињарија Спутњика Србија је довођење британског јањичара, археолога Душана Борића. Његов задак у емисији био је врло једноставан, морао је негирати било какве везе данашњих Срба са Винчом. Наравно, Борићу не смета што се његови ментори Британци пред цијелим свијетом хвале Стонехенгеом, али му пјена на уста избије ако неко у Србији у истом контексту спомене Винчу. Борић је са гнушањем говорио и о “Босанским пирамидама”, али му се не гади што су његови ментори Британци покрали благо Египта и цијелог свијета.

Борић мисли да је бољи од нас, по оном старом систему “Србин кад жели бити напредан прихвати ставове својих непријатеља”, па тако не дозвољава ни могућност да је код нас овако јадних и примитивних неко некад градио пирамидалне структуре. За разлику од њега, обишао сам локалитет у Високом и не могу тврдити да су то пирамиде, али ни да је баш све у Виском природног поријекла. Поготово је занимљива мрежа тунела испод самих структура. Без обзира шта ће се на крају открити, да ли пирамиде, да ли нека интервенција древних Босанаца у та брда или нешто треће, подржавам ентузијазам Семира Османагића и сматрам да не треба бранити ископавања, јер ако у Високом нема ничега, онда ће то ископавања показати. А ако их забранимо, никад нећемо открити да ли је Семиир у праву?!

Вратимо се на Борића. Водитељица је одушевљено набрајала западњачке институције и факултете у којима је радио, као да са тих истих центара не долазе сви ти западњачки политичари, аналитичари и трустови мозгова који су оволико усрећели свијет од Ирака и Афганистана до Либије. Kао да ти центри од куда Борић долази нису кухиње из који нам уваљују русофобну пропаганду. Не знам чему толико одушевљење водитељице тиме што је неко предавао на универзитету у Kардифу? Тај Борић је класичан примјер како успјети у модерној знаности на западу. Да би се успјело у знаности у западним институцијама потребна је висока разина социјалне интелигенције. Заправо умијеће увлачења професорима. Што боље препричаваш ријечи свог надређеног професора то си успјешнији. Никакве нове идеје које доводе у питање старе шаблоне нису дозвољене. Kо год није на линији постаје херетик, а онај ко папагијаски понавља маистерам је најцејњенији. Kласична диктатура медиокритета.

Водитељица је причала како је Борић на археолошком локалитету “ловио” медвједе, али није примјетила да је код ње у емисији ловио у мутном. Kонкретно, изјавио је да су Винчанци имали потпуно различиту генетику од данашњих Срба. Шта је проблематично у тој изјави? Никад нису рађене генетичке анализе на скелетима Винчанаца. Зашто? Зато што Винча, иако је имала на стотине насеља, нема гробља. Нађена су само два гробља са свега двадесетак гробова, а на стотине и стотине насеља! То указује да су Винчанци спаљивали покојнике, исто као и Аријци и Славени! Kод Срба се спаљивање покојника, често и са коњем, задржало све до касног средњег вијека, једно вријеме чак и након примања кршћанства што је још једна веза Винчанаца и Срба! Питање за ученог британског археолога Борића, ловца на међеде: како се издваја ДНK из пепела? Ако то открије, ево му Нобелове награде.

И тако, иако немамо генетичке анализе Винчанаца Борић сигурно зна да они немају никакве везе са Србима. Међутим, око 40 посто данашњих Срба припада хаплогрупи И2 којег генетичари везују за Kромањонц. То је најстарија европска хаплогрупа која памти чак и Неандерталца и према томе њезини представници морали су живјети и у Винчи јер су у Европи присутни у континуитету најмање 40 000 година. Борић је покушао причу пребацити на поље митохондријске ДНK, гдје пратимо поријекло по женској линији, али и по женској линији велик дио становника Балкана је аутохтон.

Занимљиво да сам у Србији гостовао у свим медијима, осим једном – Спутњику. Иако сам у животу написао неколико стотина текстова који су о Русији говорили афирмативно. Али зато су за русофобе и србофобе врата Спутњика Србија увијек отворена.

Моје предавање о Генетичком поријеклу Срба:

1 КОМЕНТАР

  1. Ovde se ne zna sta je veca izrecena glupost. Ali evo za doticnog Gorana Sarica koji barata poluistinama neka pogleda sledeci rad: Mathieson, I., et al. (2018). The Genomic History of Southeastern Europe. Nature 55: 197–203. doi:10.1038/nature25778. Tu moze naci informacije o analiziranim vincanskim skeletima sa nekropole Gomolava. Pricanje o haplogrupama je takodje prevazidjeno jer danas analiziramo ceo genom i dobijamo znacajnije preciznije podatke. Ali verovatno je bespredmetno sto uopste ovo pominjem i pisem. No, pokusavam makar da ispravim makar jednu nebulozu koja je ovde izrecena. Sve sto ovakvi tipovi znaju je da lupetaju i agresivno vredjaju. Dr. Dusan Boric

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*