Goran Šarić: Lovac na medvjede ulovljen u lažima ili kome smeta što su Srbi autohtoni na Balkanu

1

Hrvatski istoričar i katolički teolog Goran Šarić u osvrtu na gostovanje arheologa Borića na Sputnjiku.

 

Nakon mojeg nastupa u Novom Sadu gdje sam govorio o genetičkom porijeklu Srba i drugih evropskih naroda, nije dugo trebalo čekati na reakciju autošovinista. Jedna od najvećih hereza koju neko u Srbiji može samo i pomisliti je povezivanje današnjih Srba sa antičkim i predantičkim stnovnicima Balkana. Šta je problematično u činjenici da je dio današnjih stanovnika Srbije potomstvo stanovništva koje je na Balkanu živjelo prije 7. stoljeća? Ako svi Srbi kolektivno nisu pjevajući došli iza Karapata onda je glavni grad Rimskog carstva – Sirmium ili Sremska Mitrovica grad i njihovih predaka, kao i 19 rimskoh careva koji su ovdje rođeni, onda je prva svjetska civilizacija koja je nastala na Dunavu dio naše baštine. Kako sam dokazivao upravo te teze, a kako je u Srbiji odavno zabranjeno afirmativno govoriti o Srbima, autošovinisti su pozelenili od muke. Za odgovor su izabrali ni više ni manje nego Sputnjik.

Sputnjik je ugledna medijska kuća čija je filijala u Srbiji u najmanju ruku problematična. Ekipa Sputnjika u Srbiji je već dovodila goste koji su iz njihovih emisija slali rusofobne poruke, pa čak i takve sulude ideje kako je Rusija rasturila Jugoslaviju. Posljednja, nažalost ne i zadnja svinjarija Sputnjika Srbija je dovođenje britanskog janjičara, arheologa Dušana Borića. Njegov zadak u emisiji bio je vrlo jednostavan, morao je negirati bilo kakve veze današnjih Srba sa Vinčom. Naravno, Boriću ne smeta što se njegovi mentori Britanci pred cijelim svijetom hvale Stonehengeom, ali mu pjena na usta izbije ako neko u Srbiji u istom kontekstu spomene Vinču. Borić je sa gnušanjem govorio i o “Bosanskim piramidama”, ali mu se ne gadi što su njegovi mentori Britanci pokrali blago Egipta i cijelog svijeta.

Borić misli da je bolji od nas, po onom starom sistemu “Srbin kad želi biti napredan prihvati stavove svojih neprijatelja”, pa tako ne dozvoljava ni mogućnost da je kod nas ovako jadnih i primitivnih neko nekad gradio piramidalne strukture. Za razliku od njega, obišao sam lokalitet u Visokom i ne mogu tvrditi da su to piramide, ali ni da je baš sve u Viskom prirodnog porijekla. Pogotovo je zanimljiva mreža tunela ispod samih struktura. Bez obzira šta će se na kraju otkriti, da li piramide, da li neka intervencija drevnih Bosanaca u ta brda ili nešto treće, podržavam entuzijazam Semira Osmanagića i smatram da ne treba braniti iskopavanja, jer ako u Visokom nema ničega, onda će to iskopavanja pokazati. A ako ih zabranimo, nikad nećemo otkriti da li je Semiir u pravu?!

Vratimo se na Borića. Voditeljica je oduševljeno nabrajala zapadnjačke institucije i fakultete u kojima je radio, kao da sa tih istih centara ne dolaze svi ti zapadnjački političari, analitičari i trustovi mozgova koji su ovoliko usrećeli svijet od Iraka i Afganistana do Libije. Kao da ti centri od kuda Borić dolazi nisu kuhinje iz koji nam uvaljuju rusofobnu propagandu. Ne znam čemu toliko oduševljenje voditeljice time što je neko predavao na univerzitetu u Kardifu? Taj Borić je klasičan primjer kako uspjeti u modernoj znanosti na zapadu. Da bi se uspjelo u znanosti u zapadnim institucijama potrebna je visoka razina socijalne inteligencije. Zapravo umijeće uvlačenja profesorima. Što bolje prepričavaš riječi svog nadređenog profesora to si uspješniji. Nikakve nove ideje koje dovode u pitanje stare šablone nisu dozvoljene. Ko god nije na liniji postaje heretik, a onaj ko papagijaski ponavlja maisteram je najcejnjeniji. Klasična diktatura mediokriteta.

Voditeljica je pričala kako je Borić na arheološkom lokalitetu “lovio” medvjede, ali nije primjetila da je kod nje u emisiji lovio u mutnom. Konkretno, izjavio je da su Vinčanci imali potpuno različitu genetiku od današnjih Srba. Šta je problematično u toj izjavi? Nikad nisu rađene genetičke analize na skeletima Vinčanaca. Zašto? Zato što Vinča, iako je imala na stotine naselja, nema groblja. Nađena su samo dva groblja sa svega dvadesetak grobova, a na stotine i stotine naselja! To ukazuje da su Vinčanci spaljivali pokojnike, isto kao i Arijci i Slaveni! Kod Srba se spaljivanje pokojnika, često i sa konjem, zadržalo sve do kasnog srednjeg vijeka, jedno vrijeme čak i nakon primanja kršćanstva što je još jedna veza Vinčanaca i Srba! Pitanje za učenog britanskog arheologa Borića, lovca na međede: kako se izdvaja DNK iz pepela? Ako to otkrije, evo mu Nobelove nagrade.

I tako, iako nemamo genetičke analize Vinčanaca Borić sigurno zna da oni nemaju nikakve veze sa Srbima. Međutim, oko 40 posto današnjih Srba pripada haplogrupi I2 kojeg genetičari vezuju za Kromanjonc. To je najstarija evropska haplogrupa koja pamti čak i Neandertalca i prema tome njezini predstavnici morali su živjeti i u Vinči jer su u Evropi prisutni u kontinuitetu najmanje 40 000 godina. Borić je pokušao priču prebaciti na polje mitohondrijske DNK, gdje pratimo porijeklo po ženskoj liniji, ali i po ženskoj liniji velik dio stanovnika Balkana je autohton.

Zanimljivo da sam u Srbiji gostovao u svim medijima, osim jednom – Sputnjiku. Iako sam u životu napisao nekoliko stotina tekstova koji su o Rusiji govorili afirmativno. Ali zato su za rusofobe i srbofobe vrata Sputnjika Srbija uvijek otvorena.

Moje predavanje o Genetičkom porijeklu Srba:

1 KOMENTAR

  1. Ovde se ne zna sta je veca izrecena glupost. Ali evo za doticnog Gorana Sarica koji barata poluistinama neka pogleda sledeci rad: Mathieson, I., et al. (2018). The Genomic History of Southeastern Europe. Nature 55: 197–203. doi:10.1038/nature25778. Tu moze naci informacije o analiziranim vincanskim skeletima sa nekropole Gomolava. Pricanje o haplogrupama je takodje prevazidjeno jer danas analiziramo ceo genom i dobijamo znacajnije preciznije podatke. Ali verovatno je bespredmetno sto uopste ovo pominjem i pisem. No, pokusavam makar da ispravim makar jednu nebulozu koja je ovde izrecena. Sve sto ovakvi tipovi znaju je da lupetaju i agresivno vredjaju. Dr. Dusan Boric

POSTAVI ODGOVOR

*