Госпа се није указала у Међугорју

Уочи доласка Хенрика Хозера, посебног папиног изасланика у Међугорје као бомба је одјекнула изјава мостарског бискупа Ратка Перића да се Госпа никада није указала и да је реч о манипулацији

0

Уочи доласка Хенрика Хозера, посебног папиног изасланика у Међугорје као бомба је одјекнула изјава мостарског бискупа Ратка Перића да се Госпа никада није указала и да је реч о манипулацији. Тиме се наставља беспоштедни рат бискупа Перића и међугорских фратара који годинама продају наводно ”указање” госте армији верких туриста који у Међугорју остављају милионе долара и евра.

”Није случајно баш уочи доласка пољског свештеника Хозера овако директно иступио бискуп Перић. То је јасан сигнал да ће подржати став папе Фрање да је Међугорје велика превара, што би у коначници могао да буде и став Ватикана”, речено је ”Новостима” из круга мостарских свештеника који све време исказују противљење ”чуду” у Међугорју.

Бискуп Перић је тако констатовао да су и досадашња истраживања показала да нема никаквог чуда и да је све било измишљено. ”Госпа се у Међугорју није указала”, тврди бискуп.

Папин изасланик очекује се ових дана и биће смештен у самом Међугорју. Његов зададатак ће бити да будно прати све што се догађа, посебно онај комерцијални део који је доведен до савршенства. Нема куће која не зарађује на верском туризму, продају се бројни сувенири, па и они са папиним ликом. Како ће Ватикан убудуће забрањивати да се лик папе Фрање појављује на свим могућим сувенирима сигурно ће то погодити и све оне који у Међугорју зарађују велике паре.

Мостарски бискуп наводи да нема говора да се Госпа указала девојкама и младићима 1981. године и да су локални свештеници све то измислили и инструментализовали децу да говоре како им се обратила Госпа.

Бискуп Перић каже да је реч о ”самозваним видовњацима” и да нема никакве тајне које су они чули од измишљене Госпе. Тај став већ годинама може да се чује у Мостару, а међугорски фратри су полагали наду да ће бивши папа Рацингер ипак потврдити чудо.

То се међутим није догодило, а садашњи папа Фрањо је у више наврата критиковао догађања у Међугорју, иронично поручивши да Госпа не ради у поштанској канцеларији да је се само тако може да позове.

Коначни суд даће очито папин изасланик, а у овом часу се не зна колико дуго ће да остане у Међугорју. ”Зна се само да ће слати извештаје директно папи и више нико неће моћи да манипулише овим наводним светиштем. Већ сада је много мање људи ту у Међугорју, а забрањено је и ”видовњацима” да обилазе цркве и држе предавања. За Међугорје очито следе тешки дани”, речено нам је из извора блиских Мостарској бискупији.

Свештеници у Међугорју су се у последње време примирили и чекају да виде какве ће бити даље реакције Ватикана. Аутобуси и даље долазе са верницима, много мање него пре, али бизнис ипак иде даље. ”Указана жена која се наводно појавила у Међугорју понаша се сасвим другачије од истинске Госпе. Редовно не говори прва, чудно се смеје, након одређених питања нестаје, затим се поново враћа, покорава се ”видовњацима” и жупнику да са брда сиђе у цркву.

Допушта и некима да јој газе по одећи која се вуче по земљи, допушта да јој се додирује одећа и тело. То није права Госпа”, тврди бискуп Перић оштро критикујући све оне који тврде да су видели Госпу. ”Биће јако занимљиво видети шта ће папин изасланик поручити Светој Столици. Он неће дозволити да буде импресиониран ни локалним свештеницима, али ни бискупом из Мостара. Његов суд биће пресудан за коначни став папе Фрање о Међугорју”, кажу нам у црквеним круговима у Мостару где нестрпљиво очекују пољског бискупа.

Ј. Керблер, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*