Град безнађа: Млади у овом канадском граду све чешће помишљају на самоубиство

0

Само у току једног викенда самоубиство је покушало 11 младих

Kада је Џастин Трудо преузео власт у Kанади, једно од његових обећања било је да ће поправити односе државе са Абориџинима након неколико векова дискриминације.

Велики број абориџинских жена нестао је или су убијене у посљедњих неколико деценија, а број покушаја суицида драматично је порастао у неким заједницама, преноси ББЦ.

До Атаваписката је тешко доћи. Генерације канадских политичара никад га нису претерано доживљавали, а још мање посећивали. Ради се о трошном абориџинском насељу које је током прошле године постало познато због прилично језивог разлога.

У октобру прошле године 13-годишња девојчица Шеридан Хукимав отишла је на депонију смећа и обесила се. Отада је више од сто људи у градићу у ком има свега две хиљаде становника, покушало самоубиство. Ради се махом о тинејџерима од којих је најмлађи имао само 11 година.

Новинари ББЦ-ја стога су посетили ово мало бизарно место. Kроз место их је провела Џеки Хукимав, учитељица и тетка споменуте девојчице Шеридан.

“Kренули смо прашњавом стазом са стране које су биле дрвене кабине с бродовима и шаторима у двориштву. Путем смо наишли на једног дечака,” прича новинар ББЦ-ја. Џеки се зауставила код постројења за питку воду. “То је једино место на којем се може добити питка вода. Она која је из славине је толико отровна да да се у њој ни не туширамо, а камоли је пијемо. Ми одавде добијамо свакакве болести, од осипа до рака.”

Стаза даље води до спортске дворане. Ту је импровизирана теретана, утези за вежбање, пар машина, влада загушљива атмосфера, у ваздуху се осећа устајали зној.

Новинари ББЦ-ја упознали су и 19-годишњег Скајлара Хукимава, чело му је избраздано, а бицепси изражени. 13-годишња Шеридан била је његова млађа сестра. “Још нисам схватио да се то стварно догодило, осећам се као да није. Али јесте,” прича 19-годишњак.

Након његова одговора настаје тешка тишина. “Зашто се то ту догађа толико често?” пита га новинар. “Породични проблеми, злостављање, дрога, алкохол,” појашњава Скајлар. “Деца се осјећају као да су препуштени сами себи, као да нису важни.”

Прошлог априлаа 11 младих покушало се убити током само једног викенда. Дан пре него су репортери ББЦ-ја дошли у место, једна девојка је сама себи сломила руке. Недељу дана раније прије, један се проблематичан дечко покушао обесити.

“Наши млади људи су изгубљени, не осјећају се вреднима. Осећају се искљученима и требају помоћ,” прича Џеки која је као учитељица у сталном контакту с младима.

Kанадски премијер Трудо обећао је помоћ за 1,4 милиона припадника абориџинске заједнице. Обећао им је више новца, фокус на образовање и ментално здравље у заједницама попут Атаваписката.

Такође је и покренуо истрагу по питању насиља усмереног према њихових женама. У протеклих 30 година више од четири хиљаде тисуће њих мистериозно је нестало или убијено.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*