ГРАЂАНИ ИЗЛАЗЕ НА БИРАЛИШТА Макрон или Ле Пен на челу Француске?

0

У Француској се данас одржава други круг председничких избора на којима је око 47 милиона гласача позвано да изабере између проевропског кандидата центра Емануела Макрона и радикалне десничарке Марин Ле Пен.
Бирачка места широм Француске, где се данас одржавају председницки избори, отворена су у 8:00 сати, а биће затворена у 19:00, осим у великим градовима где ће се гласати до 20:00 сати.

Укупно 46,97 милиона Француза, колико је уписано у бирачке спискове, опредељује се између центристе Емануела Макрона или десничарке Марин Ле Пен. За изборе је отворено 66.646 биралишта.

Први незванични резултати о победнику избора биће познати око 20:00 сати, пренео је Ројтерс.

Нови шеф државе имаће месец дана пре него што преузме функцију од актуелног председника, социјалисте Франсоа Оланда, и покуша да обезбеди парламетарну већину изборима за француску скупштину у јуну, преноси Ројтерс.

Први круг председничких избора одржан је 23. априла и тада је Макрон освојио 23,75 одсто, а Ле Пенова 21,53 одсто гласова.
Према анкетама које су спроведене последњих дана Макрон је у значајном вођству у односу на Лепен.

Улазак Макрона и Ле Пен у други круг председничких избора „мења политички пејзаж Француске“ и „припрема терен за коначни обрачун“ у вези са даљим чланством те земље у Европској унији, оцењује АП.

Како указује та агенција, период између два изборна круга обележили су насилни протести и гађање кандидата јајима, што је изазвало широко распрострањену апатију гласача, а „ружноћа без преседана“ наставила се чак и у петак, последњег дана кампање.

Марин Ле Пен је оптужила присталице Макрона да су насилни и да не поштују „света места“, након што су је они у петак дочекали испред катедрале у Ремсу и извикивали пароле против ње. Дан раније, Ле Пенову су гађали јајима у Бретањи, када је обилазила тамошњу катедралу.
Макрон, близак пословним круговима, али није омиљен у народу, такође је био изложен звиждуцима док је током кампање обилазио радничке области земље, последњи пут у фабрици стакла у Тулузу.

Почетком недеље одржани су протести против оба кандидата у Паризу, током којих је повређено неколико полицајаца, а један је задобио озбиљне опекотине по лицу од молотовљевог коктела који су демонстранти бацили.

„Горки тонови“ могли су да се чују и током председничке дебате одржане у среду увече, током које је Макрон задржао своју смиреност, а Лепенова је од самог почетка дебате била агресивнија.

Та дебата је имала најмању гледаност у претходних неколико генерација – привукла је 16,5 милиона гледалаца.

Након дебате Ле Пен је изјавила да је била љута током ње, али да је њен бес само „каналисао расположење“ државе. Она је Макрона критиковала због елитизма и додала да је Француској доста „неуспешних политичких и економских ситуација“.

Са друге стране, Макрон је казао да она „експлоатише“ бес и несигурност и додао да су Французи огорчени неефикасношћу владе и одбацио „визију гневне земље“ за коју се, како је рекао, Ле Пен залаже.

Кампању је обележила беспримерна негативност у једној од најнепредвидљивијих кампања, коју су обележили и скандали, а разлоге за забринутост кандидати, посебно Макрон, могу имати због могућности да да ће гласачи левице и центра у недељу једноставно остати код куће.
Француски бирачи не воле ни Ле Пенову, ни Макрона. Они страхују од расистичке прошлости њене станке Национални форнт, док су истовремено забринути да би Макронова платформа уништила заштиту радних места, односно да би био сувише налик свом ментору, непопуларном одлазећем преседнику Оланду, наводи АП.

Избори се одржавају у сенци ванредног стања, уведеног после терористичких напада 2015. године.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*