Грађани обнављају споменик: Краљева чесма под смећем

0

Удружење грађана „У име народа“ обнавља помен краљу Александру у Кошутњаку. Планирано је и подизање споменика невино страдалима у терору 1944.
УДРУЖЕЊЕ грађана „У име народа – За слободну Србију“, које је окупило нека од најзначајнијих имена из света културе и јавног живота, и чији је циљ обнова Краљеве чесме у Лисичијем потоку, одржаће у петак прву скупштину.
Краљева чесма налази се на пола пута од Белог двора ка Месној заједници Кошутњак. Изграђена у спомен на убијеног краља Александра Карађорђевића, данас је руинирана и са свих страна затрпана остацима грађевинског материјала, земље и шута. Идеја новог удружења је не само рестаурација чесме и парка око ње, већ и подизање споменика невино стрељанима у Лисичијем потоку, али и на другим местима, у јесен 1944. У самом парку, сматрају иницијатори, могао би да буде мали амфитеатар, где би се одржавале свечаности и меморијали.

Лисичији поток је, кажу у Иницијативном одбору, највеће стратиште у Београду, а можда и у целој Србији после Другог светског рата. Државна комисија за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944, углавном на основу непотпуне документације Озне, пописала је поименце више од 3.500 убијених Београђана, а процене су да је број био дупло већи.

– Комунистички револуционарни терор непосредно по ослобођењу је, према интензитету, облицима и методама, предњачио над осталим простаљинистичким режимима – каже историчар др Срђан Цветковић, председник новог удружења.

– По систематичности, масовности, облицима и трајању политичког насиља, два су врха репресивног таласа. Први, кроз дивља чишћења и ликвидације без суда иза којих стоји тајна полиција или на основу пресуде војних судова 1944-1945, а други 1948-1953, кроз масован прогон ибеоваца, кулака и остатака грађанске опозиције. Тајна полиција у овом времену постаје свемоћна и, као мач револуције, у рукама партије.

Са злочинцима су, каже, стрељани и политички и класни непријатељи. Најмање 60.000 грађана је изгубило живот после септембра 1944, од чега више од 30.000 њих без суђења, 2.800 кроз смртну казну и њих око 24.000 у логорима и затворима.

– Невино страдали припадници мађарске мањине добили су споменик у Чуругу, а припадници немачке мањине у Бачком Јарку. Једино су Срби и остали грађани остали без спомен-обележја. Наша идеја је да управо у Лисичијем потоку у Београду подигнемо спомен-обележје свим невиним жртвама револуционарног терора, у склопу обнове спомен-парка – каже Цветковић.
КОВАЧЕВИЋ ПРЕДСЕДНИК

ЧЛАНОВИ Иницијативног одбора су академик Душан Ковачевић (председник), престолонаследник Александар Карађорђевић, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, протојереј-ставрофор Саво Јовић, Љиљана Пекић, директор Фондације „Борислав Пекић“, историчари Душан Батаковић, Милан Ст. Протић, Срђан Цветковић и Коста Николић, проф. Леон Којен, архитекта Предраг Николић, члан Крунског савета Драгомир Ацовић, бизнисмен Драшко Петровић, директор „Дунав осигурања“ Мирко Петровић, и Слободан Ђурић, председник Удружења жртава комунистичког режима.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*