Грађани пресудили Вулину дали двојку, а ово су најбоље оцењени чланови Владе

0

Влада Србије је у дубокој сенци председника Александра Вучића. Последње истраживање које је за „Блиц” урадила агенција „Фактор плус” показује да ниједан од чланова Владе нема оцену већу од тројке.
Према истраживању које је рађено од 4. до 8. октобра на 1.250 испитаника, највишу оцену заслужила је председница Владе Ана Брнабић, која је добила 2,9, а најгору министри одбране и животне средине Александар Вулин и Горан Триван.
Screenshot_9
mMOktkqTURBXy9iZDc3MzQ4NjZiMTFmMTQ5MTljNWZlOGUxMWM4NWFlOS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Приметно је да је Влада у сенци председника. Разлози за релативно лоше оцене могли би да буду ти што је грађанима рад појединих министара непознат или што сматрају да не раде или да раде лоше – каже за „Блиц” Владимир Пејић из агенције „Фактор плус”.
Он истиче да је просечна оцена владе Ане Брнабић нижа него у случају претходне владе, али и да је ниво оцена чланова нижи, могуће због тога што је Вучић док је био премијер својом високом оценом подизао просек.

– Не верујем да је ико имао намеру да председник у оволикој мери буде доминантан у односу на министре и премијерку, али то је реално стање тренутно – истиче Пејић.

Он наводи и да је оцена понекад повезана и с ауторитетом функције коју појединци обављају, па да је могуће да је то разлог за нешто вишу оцену Брнабићеве. Не значи, каже, да б, а и као министарка добила оцену 2,9, јер је док је водила ресор државне управе за нијансу лошије била оцењена.

– Видљивија је с вишом функцијом, има је више у медијима – објашњава Пејић.
После премијерке, најбоље оцењен је министар државне управе Бранко Ружић са оценом 2,8, као и министар спољних послова Ивица Дачић са оценом 2,7, који је увек међу најбоље рангиранима, „што због тога што је лидер странке, што због добрих односа са СНС-он, што због личног шарма”. Више оцене добили су и министар трговине Расим Љајић, министар финансија Душан Вујовић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Разлози за најлошије оцене Вулина и Тривана су различити.

– Триван није стигао ништа лоше да уради, али га нема у јавности, слаба му је препознатљивост и то је допринело ниској оцени. С друге стране, Вулин је много познатији, али су афере које се за њега везују очигледно наишле на лошу реакцију јавности. Медији нису били нежни према њему и то се види и по оцени. Такође, сам Вулин се невешто извлачио из афера, лошим објашњењима – наводи Пејић, и каже да би врло вероватно у истраживању које би било рађено за месец дана још горе прошао.

Без истраживања за град
rzzktkqTURBXy9lMDZiODhhMTAxYjE1M2EzY2Y1ODY5Y2YyYzRjM2ZkZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Ако ставимо имена странака, на тај начин бисмо оштетили Александра Шапића, Драгана Ђиласа или кандидата Вука Јеремића. С друге стране, ако бисмо понудили имена кандидата за градоначелника, немамо имена кандидата из ниједне веће странке, морали бисмо да нагађамо, а то је неозбиљно – истиче Пејић за „Блиц”.Председник доминантан

Председника Србије Александра Вучића грађани су оценили оценом 4,1.

– Председник је апсолутно доминантна политичка фигура и задржао је и на новој позицији високу оцену – наводи Владимир Пејић.

СНС убедљива, ПСГ и ДС предводе опозицију

Када је реч о рејтингу странака, Српска напредна странка има подршку 52,8 процената испитаника и на том нивоу напредњаци су већ дуго. На другом месту је Социјалистичка партија Србије са подршком од 9,2 одсто.

Покрет слободних грађана Саше Јанковића је на 7,8 одсто, а Демократска странка на 6,9.

– Утисак је да је разлаз ПСГ-а и ДС-а више штетио Јанковићу, али је свакако нанео штету и демократама. Симпатизери опозиције теже уједињењу, а опозиција се све више разједињује и то се види и у истраживањима јавног мњења. Јанковић плаћа цену засад, а да ли ће тај храбар потез наплатити дугорочно, то ћемо тек видети – истиче Пејић.

Он каже и да су Двери стабилне на три процента с благо растућом тенденцијом. Пејић додаје да је Народна странка Вука Јеремића за сада непознаница, да би она могла да се нађе већ у следећем истраживању, али и да се не очекује да ће направити неке драстичне промене на политичкој сцени.

– Да би Вучић пао, неко мора да порасте, а овде већ годинама таквог нема – закључује Пејић.

У првих сто дана рада, као позитивне ствари издвајамо:

▪ Косово – иницијатива да се покрене унутрашњи дијалог

▪ Наставак ЕУ интеграција

▪ Решавање штрајка у „Фијату“

▪ Наставак инфраструктурних пројеката (аутопутеви)

▪ Организација Параде поноса (са никада вишом државном делегацијом)

▪ Најава повећања плата и пензија

▪ Авио-линија Београд-Пекинг преко Прага

Многе ствари остале су недоречене, пре свега односи са суседима:

▪ Са Црном Гором смо остали на истом

▪ Са Македонијом су односи назадовали

▪ Са Хрватском без изгледа да ће се ускоро поправити

▪ Са БиХ су мало бољи

Ствари које руше углед Владе и могле су боље бити урађене су:

▪ Предаја транскрипта интервјуа Чепурину

▪ Афера око Вулиновог стана и тетке из Канаде

▪ Дисонантни тонови између министара

▪ Повратак јуловца Милована Бојића у Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње”

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*