Građani presudili Vulinu dali dvojku, a ovo su najbolje ocenjeni članovi Vlade

0

Vlada Srbije je u dubokoj senci predsednika Aleksandra Vučića. Poslednje istraživanje koje je za „Blic” uradila agencija „Faktor plus” pokazuje da nijedan od članova Vlade nema ocenu veću od trojke.
Prema istraživanju koje je rađeno od 4. do 8. oktobra na 1.250 ispitanika, najvišu ocenu zaslužila je predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je dobila 2,9, a najgoru ministri odbrane i životne sredine Aleksandar Vulin i Goran Trivan.
Screenshot_9
mMOktkqTURBXy9iZDc3MzQ4NjZiMTFmMTQ5MTljNWZlOGUxMWM4NWFlOS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Primetno je da je Vlada u senci predsednika. Razlozi za relativno loše ocene mogli bi da budu ti što je građanima rad pojedinih ministara nepoznat ili što smatraju da ne rade ili da rade loše – kaže za „Blic” Vladimir Pejić iz agencije „Faktor plus”.
On ističe da je prosečna ocena vlade Ane Brnabić niža nego u slučaju prethodne vlade, ali i da je nivo ocena članova niži, moguće zbog toga što je Vučić dok je bio premijer svojom visokom ocenom podizao prosek.

– Ne verujem da je iko imao nameru da predsednik u ovolikoj meri bude dominantan u odnosu na ministre i premijerku, ali to je realno stanje trenutno – ističe Pejić.

On navodi i da je ocena ponekad povezana i s autoritetom funkcije koju pojedinci obavljaju, pa da je moguće da je to razlog za nešto višu ocenu Brnabićeve. Ne znači, kaže, da b, a i kao ministarka dobila ocenu 2,9, jer je dok je vodila resor državne uprave za nijansu lošije bila ocenjena.

– Vidljivija je s višom funkcijom, ima je više u medijima – objašnjava Pejić.
Posle premijerke, najbolje ocenjen je ministar državne uprave Branko Ružić sa ocenom 2,8, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa ocenom 2,7, koji je uvek među najbolje rangiranima, „što zbog toga što je lider stranke, što zbog dobrih odnosa sa SNS-on, što zbog ličnog šarma”. Više ocene dobili su i ministar trgovine Rasim Ljajić, ministar finansija Dušan Vujović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Razlozi za najlošije ocene Vulina i Trivana su različiti.

– Trivan nije stigao ništa loše da uradi, ali ga nema u javnosti, slaba mu je prepoznatljivost i to je doprinelo niskoj oceni. S druge strane, Vulin je mnogo poznatiji, ali su afere koje se za njega vezuju očigledno naišle na lošu reakciju javnosti. Mediji nisu bili nežni prema njemu i to se vidi i po oceni. Takođe, sam Vulin se nevešto izvlačio iz afera, lošim objašnjenjima – navodi Pejić, i kaže da bi vrlo verovatno u istraživanju koje bi bilo rađeno za mesec dana još gore prošao.

Bez istraživanja za grad
rzzktkqTURBXy9lMDZiODhhMTAxYjE1M2EzY2Y1ODY5Y2YyYzRjM2ZkZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Ako stavimo imena stranaka, na taj način bismo oštetili Aleksandra Šapića, Dragana Đilasa ili kandidata Vuka Jeremića. S druge strane, ako bismo ponudili imena kandidata za gradonačelnika, nemamo imena kandidata iz nijedne veće stranke, morali bismo da nagađamo, a to je neozbiljno – ističe Pejić za „Blic”.Predsednik dominantan

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića građani su ocenili ocenom 4,1.

– Predsednik je apsolutno dominantna politička figura i zadržao je i na novoj poziciji visoku ocenu – navodi Vladimir Pejić.

SNS ubedljiva, PSG i DS predvode opoziciju

Kada je reč o rejtingu stranaka, Srpska napredna stranka ima podršku 52,8 procenata ispitanika i na tom nivou naprednjaci su već dugo. Na drugom mestu je Socijalistička partija Srbije sa podrškom od 9,2 odsto.

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića je na 7,8 odsto, a Demokratska stranka na 6,9.

– Utisak je da je razlaz PSG-a i DS-a više štetio Jankoviću, ali je svakako naneo štetu i demokratama. Simpatizeri opozicije teže ujedinjenju, a opozicija se sve više razjedinjuje i to se vidi i u istraživanjima javnog mnjenja. Janković plaća cenu zasad, a da li će taj hrabar potez naplatiti dugoročno, to ćemo tek videti – ističe Pejić.

On kaže i da su Dveri stabilne na tri procenta s blago rastućom tendencijom. Pejić dodaje da je Narodna stranka Vuka Jeremića za sada nepoznanica, da bi ona mogla da se nađe već u sledećem istraživanju, ali i da se ne očekuje da će napraviti neke drastične promene na političkoj sceni.

– Da bi Vučić pao, neko mora da poraste, a ovde već godinama takvog nema – zaključuje Pejić.

U prvih sto dana rada, kao pozitivne stvari izdvajamo:

▪ Kosovo – inicijativa da se pokrene unutrašnji dijalog

▪ Nastavak EU integracija

▪ Rešavanje štrajka u „Fijatu“

▪ Nastavak infrastrukturnih projekata (autoputevi)

▪ Organizacija Parade ponosa (sa nikada višom državnom delegacijom)

▪ Najava povećanja plata i penzija

▪ Avio-linija Beograd-Peking preko Praga

Mnoge stvari ostale su nedorečene, pre svega odnosi sa susedima:

▪ Sa Crnom Gorom smo ostali na istom

▪ Sa Makedonijom su odnosi nazadovali

▪ Sa Hrvatskom bez izgleda da će se uskoro popraviti

▪ Sa BiH su malo bolji

Stvari koje ruše ugled Vlade i mogle su bolje biti urađene su:

▪ Predaja transkripta intervjua Čepurinu

▪ Afera oko Vulinovog stana i tetke iz Kanade

▪ Disonantni tonovi između ministara

▪ Povratak julovca Milovana Bojića u Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”

POSTAVI ODGOVOR

*