Грађани Србије не верују медијима

0

Светски дан слободе медија Србија дочекује лошије рангирана него претходних година – на 66. месту листе земаља у оквиру Индекса слободе медија Репортера без граница.

Грађани Србије не верују медијима, половина не чита ни једне новине, а као најобјективнију виде РТС – показало је истраживање које је објавио Институ за европске послове. У саопштењу издатом поводом светског дана слободе медија, Институт за европске послове упозорава да је тешко да медији испуне своју улогу контролора власти и заштите права грађана, ако се на њих врше притисци, ако је извештавање навијачко и пристрасно, уз аутоцензуру.

Уз упозорење на веома забрињавајуће стање у медијима у Србији, Београдски центар за људска права и Комитет правника за људска права су саопштили да је неопходно да власти у Србији престану са притисцима на медије и да треба хитно да предузму мере за ефикасну заштиту од свих видова застрашивања медија и новинара.

Премијер Србије Александар Вучић сматра да је Србија демократско друштво: на новинарско питање о стању медијских слобода у Србији он је рекао да до сада никога није тужио, иако су свакакве гадости о њему објављиване. Такође, Вучић сматра да од новинара беже његови политички противници, попут Саше Јанковића и Саше Радуловића, а за себе истиче да увек одговара на питања новинара:

„Мислим да Србија генерално јесте демократско друштво, а да ли има простора за напредак – уверен сам да има. И спреман сам да тај дијалог отворимо и са људима са ваше телевизије, и свих осталих медија који мисле да имају било какве проблеме у извештавању, у свом раду, у преношењу стварности како је они виде.“

Упитан о изјавама Рамуша Харадинаја „да се не качи са њим“ и „да се не игра са Албанцима“, Вучић је рекао да му Харадинај прети, али да га то не брине, већ да је забринут због тога што сви у Европи и свету ћуте и што је против Србије све дозвољено.

О порукама Харадинаја говорио је и министар иностраних послова Србије – како је рекао Ивица Дачић, Харадинај је последњи човек који треба да се оглашава после свега што се десило:

„То што је он ослобођен у Франсцуској, не значи да није починио ратне злочине. Србија ће наставити своју борбу за истину и правду. У сваком случају, српске жртве заслужују исту правду као и све друге.“

Коментаришући изјаве албанских званичника у Тирани и Приштини о спајању Косова и Албаније и тужбама против Србије, Дачић је рекао да се Србија не игра ни са ким, већ да се они играју ватром и говоре да је Ниш део Велике Албаније. Албанија не заслужује да о њој говоримо као да је се плашимо, већ само кажемо да су претерали, додао је Дачић.

Глас Америке

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*