ГРАДСКА УПРАВА КУПИЛА СЕБИ НОВЕ АУТОМОБИЛЕ и назвала то „капиталном инвестицијом“!

0

На тендеру вредном 43.000 евра, Градска управа Ниш је подновила возни парк луксузном “шкодом суперб” и двема нешто јефтинијим „фабијама”. Према документацији, кола су купљена као капитални пројекат, међутим, нико из Градске управе није био доступан за коментар, где је јавни интерес у куповини ових аутомобила што је основни услов да би нешто било „капитална инвестиција“, као и ко ће да их користи.

Електронска контрола стабилности, подесив серво управљач мултифункционални, борд рачунар, алуминијум фелне од 17 инча, дигитални клима уређај са више зона деловања, најмање трогодишња гаранција неке су од тендером тражених карактеристика.

Једини понуђач који је учествовао и победио на јавној набавци била је фирма Ауто Чачак, па ће грађани овом предузећу још једном платити милионску суму за функционерске “шкоде”.

Градска управа је, како се наводи у тендерској документацији, нова службена кола купила да би заменили “застерела и амортизована возила”, а набавка је подведена као капитални пројекат.

Набавка службених аутомобила предвиђена је Програмом капиталног улагања у набавку машине и опреме и осталих некретнина и опреме у 2018. години, за Службу за заједничке послове бр. 151/2018-26, који је донео начелник Градске управе Града Ниша дана 11.01.2018. године – пише у плану јавних набавки Градске управе Ниш.

Одговоре на питања ко ће користи ова 3 нова аутомобила и због чега су купљена као капитална инвестиција, новинари Јужних вести нису добили од начелника Градске управе Љубише Јанића, јер је на одмору. Ни његова заменица нија била доступна за новинарска питања, јер је, како је рекла њена секретарица, „организовала састанак“ у својој канцеларији.

Подсетимо, Градска управа Ниш се придружила „клубу“ јавних установа која су од Ауто Чачка купили луксузне „шкоде“.

Општина Медијана је крајем 2016. године на спорном тендеру, у којем су спецификације истоветним онима које је сада користио Пантелеј, купила овакав аутомобил, а ове године возни парк „шкодом суперб“ подновио је и Дом ученика средњих школа Ниш.

И нишки Институт за јавно здравље „подновио“ се оваквим колима, а директор Института је објаснио да је таква „шкода“ купљена да би се њом превозили узорци за анализу у „Торлак“.

Сиромашна Општина Гаџин Хан је на истом оваквом тендеру купила „шкоду суперб“, баш као и Општина Пантелеј.

Међутим, можда најпознатији случај спорне набавке луксузних „шкода“ је онај до којег су након истраживања дошли новинари Јужних вести, а ради се о томе да је велики број центара за социјални рад на спорним тендерима куповао овакве „шкоде“ које су касније уступали Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на чијем челу је тада био Александар Вулин, а Агенција за борбу против корупције покренула је поступак против овог Министарства.

Поред тога и Министарство унутрашњих послова купило је 710 полицијских „шкода“, а уговор са Ауто Чачком прогласило је тајним.

Функционерске “шкоде” од јавног интереса

Према Закону о буџетском систему да би нека куповина била капитални пројекат, предмет набавке мора да буде од јавног интереса.

Пројекти који подразумевају улагања у опрему, машине и другу нефинансијску имовину, а у функцији су јавног интереса – наводи се у Закону.

Начелник КЛЕР-а и први човек новоформиране Комисије за капиталне инвестиције Милан Ранђеловић каже да није знао да је Градска управа Ниш обновила возни парк, али каже да га то радује јер су досадашњи аутомобили превише стари. Поред тога, додаје, јавни интерес види у томе што ће се набавком нових кола уштедети паре грађана, јер, је, каже „скупље одржавање старих од куповине нових“.

Мислим да је то обезбеђивање елементарних услова за рад органа Града. Не знам када је била последња набавка, али знам да се градоначелник и остали функционери возе аутомобилима који су прешли 700.000 км и да им је одржавање скупље од рате за нов ауто – рекао је Ранђеловић.

Он је додао и да би прецизније информације о набавци „шкода“ требало да има Секретаријат за финансије. Међутим, секретарка Данијела Спасовић се није јављала на телефон.

južnevesti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*