Grahovac: Vučić se upecao u cirkusku mrežu crnogorske udbe

Novogodišnji intervju: Blagoje Grahovac, general avijacije u penziji i geopolitički analitičar, o tome kud ide region i šta nas očekuje u 2017.

0

Režiseri tog cirkusa su u to uključili i neke problematične tipove koje crnogorska Udba godinama drži na vezi. Išlo se logikom – ako cirkus uspe profitiraće Đukanovićeva partija, a ako ne uspe onda će se oni vaditi na one problematične tipove, kaže za Danas Blagoje Grahovac, penzionisani general u novogodišnjem intevjuu.

DANAS: Ima li tu zaista elemenata inostranosti i da li u tome učestvuju neki centri moći iz Srbije?

GRAHOVAC: Elementima inostranosti se sigurno ne mogu smatrati oni problematični tipovi ili avanturisti iz Srbije i Rusije. Pogotovu kada se ima u vidu da većinu njih crnogorska Udba godinama drži na vezi.

Ali, elementom inostranosti se mogu smatrati stavovi premijera Aleksandra Vučića u vezi sa ovim slučajem. Njegovim patetičnim jadikovanjem nad sudbinom Mila Đukanovića, u vezi ovog slučaja, on se svesno ili nesvesno upecao u cirkusku mrežu crnogorske Udbe. To je ta inostranost. Nema razloga za strah Crne Gore od Ruske Federacije, ali očigledno je da Đukanović lično ima razloga za strah od nekih Rusa. Ali, to treba da bude njegov lični problem, a ne problem Crne Gore.

DANAS: Zvaničnici ocenjuju da odnosi Srbije i Crne Gore nikada nisu bili bolji. Kako se to uklapa u Vašu procenu da je Srbija, između ostalog, poligon crnogorske mafije?

GRAHOVAC: Ja bih korigovao njihovu ocenu, pa bih rekao da odnosi između građana Srbije i građana Crne Gore nikada nisu bili bolji. Što se političkih elita tiče, prevarni međusobni odnos je njihova konstanta. Što se Srbije tiče, i dalje egzistiraju tri konstante: prvo, građanska svest Srba preferira zapadnoevropsku i severnoameričku civilizaciju, dok je u isto vreme politička i crkvena svest okrenuta prema Moskvi; drugo, Srbija je kroz istoriju razarana u ratovima spolja, dok je uvek bila potkradana u miru iznutra; i treće, Srbija je vekovima poligon ruske mitomanije i crnogorske mafije. Sve tri navedene konstante predstavljaju društveno-političko i kulturološko iščašenje. Kada te iščašene „zglobove“ Srbija namesti, ona će kao katapult krenuti u sveopšti napredak.

DANAS: Postoji li trougao Podgorica-mafija-Beograd?

GRAHOVAC: Ne samo trougao nego postoji vrlo čvrsta sprega. Najčešći slučaj je da se kriminalci iz Crne Gore skrivaju u Srbiji, a oni iz Srbije se skrivaju u Crnoj Gori. Sve to je veoma dobro poznato vlastima obe države.

DANAS: Vi ste na neki način prorekli sudbinu Svetozara Marovića. Da li je počeo Đukanovićev odlazak?

GRAHOVAC: U otvorenom pismu Maroviću, jula 2004. godine, napisao sam da će mu se desiti upravo ono što mu se danas dešava. I ne samo Maroviću, nego i mnogim političarima iz regiona! Sredinom 2009. godine napisao sam da će politički kraj Nikoli Grujevskom biti krajem 2015, a Đukanoviću krajem 2016. godine. To će biti tako iako će i jedan i drugi uraditi sve da zadrže vlast. Logično je što vode tu grčevitu borbu, jer je u pitanju njihova sloboda. Možda čak i nešto ozbiljnije!

DANAS: Nacionalizam, kriminal i korupcija – koji je od ova tri stuba zla najopasniji za Srbiju?

GRAHOVAC: To fatalno trojstvo uvek ide zajedno, jer tako spregnuto najviše omogućuje banditosima da efikasno ordiniraju. Uz sve to banditosi još podigraju priču o ugroženosti vere, nacije i države i eto njima njihovog eldorada.

DANAS: Vučić nas svakodnevno obaveštava o sveopštem napretku Srbije?

GRAHOVAC: Građanin – pojedinac to najbolje može oceniti, pogotovo ako ima egzaktne parametre za poređenje. Oni u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji koji su u vreme dolaska Vučića na vlast u Srbiji imali jednaku penziju kao i ja u Srbiji, danas imaju veću penziju od mene za 50-70 procenata. Zarobljen medijski prostor i zarobljena akademska zajednica su opasne alatke za manipulaciju u rukama vladara. Zabrinjavajuće je kojom brzinom se u Srbiji smanjuje broj intelektualaca, a istovremeno povećava broj režimlija. Sličan slučaj je i sa drugim državama u tranziciji. To će ići tako sve do momenta dok se ne dese s razlogom očekivani antifašistički ustanci naroda.

DANAS: Šta nas na globalnom planu čeka u 2017. godini, možemo li očekivati približavanje Vašingtona i Moskve i kako bi se to odrazilo na ostatak sveta – posebno na Evropu?

GRAHOVAC: Konstatujmo tri globalne činjenice: prvo, nikada svet nije bio na ovakvom tehničko-tehnološkom nivou razvijenosti kao što je danas; drugo, nikada u istoriji nije bilo manje međudržavnih ratova nego što je danas; i treće, nikada čovek-pojedinac nije bio svakojako ugrožen kao što je ugrožen danas, a da i sam ne može konkretno da detektuje od koga je ugrožen. Problem je sistemske prirode, jer je nekontrolisana globalizacija proizvela tri rušilačka društvena cunamija: prvo, neoliberalizma koji je prerastao u najopakiji oblik fašizma, a čija generika je prvenstveno na Zapadu; drugo, organizovanog kriminala i korupcije sa mafijama kao svojom vojskom čija generika je prvenstveno na Istoku, i treće, naoružanog verskog fanatizma, čija generika je prvenstveno na Jugu. Ovi cunamiji se međusobno ne sukobljavaju nego čak imaju sinergijsko dejstvo. Severna hemisfera je ozbiljno ugrožena, a Evropa je ukleštena između ova tri cunamija. Godinama javno ističem da bez američko-evropsko-ruskog partnerstva, na novim osnovama, biće veoma teško zaštititi severnu hemisferu od kataklizmičnih društvenih posledica. Kada sam to pre osam godina objašnjavao, delovalo je futuristički, dok danas isto postaje realnost.

DANAS: Kome i danas dve i po decenije od raspada zajedničke nam države koriste tenzije u regionu?

GRAHOVAC: Tenzije odgovaraju banditosima. Detaljno sam to objasnio u svojim knjigama u izdanju „Lagune“. Banditosi su sprega vojnih i delova državnih tajnih službi, kriminogenog i podžemlja i nadžemlja sa mafijama kao njihovom vojskom, te, za taj zadatak odabranih političara koji su pohlepni za moći vlasti i moći novca. Ta njihova sprega je razbila Jugoslaviju za potrebe geopolitičkih igrača. Ovo nije rasvetljeno iz razloga što razbijači Jugoslavije (kako pojedinci tako i neke političke partije) još uvek drže vlast u edž-Yu državama. Oni proizvode stalne tenzije jer samo tako mogu zadržati sirovu vlast. Političke partije su jedina preduzeća u kojima je moguće dobiti sigurno zaposlenje. Na sceni imamo tipičnu fašizaciju društva. Kada se te snage još i udruže sa crkvama i verskim zajednicama tada je teško odbraniti se od teopolitike i klerofašizma.

DANAS: Hoće li se tenzije zaoštravati ili nas očekuje mirniji period?

GRAHOVAC: Teza, da bez američko-evropsko-ruskog partnerstva na novim osnovama Planeta može biti ugrožena, a koju zagovaram godinama, nekada je delovala nerealno dok danas počinje biti vidljivija. To uočavam i po broju onih i sa Istoka i sa Zapada koji traže dodatna pojašnjenja ove teze. Kao što rekoh, Evropa je ukleštena između ona tri cunamija, pa će doći nova inicijativa. Naime, Balkan je istorijski bio ili uzrok ili povod velikih evropskih trauma. Balkan će u budućnosti biti štit Evrope pa će na njemu biti udobnije živeti. Mir na Balkanu nikako ne odgovara jugoslovenskim banditosima pa će se oni još neko vreme koprcati. Pošto opstaju prvenstveno proizvodnjom podela, zavađa i sukoba, to neće još dugo trajati. Država Balkana koja bude promovisala politiku Jugoregije (edž-Yu države plus Albanija) iznedriće formiranje balkanske regije i na kraju Balkanske unije. To će biti taj štit Evrope, pa će tako Balkan postati strategijski i važan i poželjan prostor. Srbija ima sve uslove da bude promoter ove ideje.

Fašizacija Hrvatske se otrgla kontroli, antifašizam se godinama sistematski progoni iz Srbije, organizovani kriminal i korupcija razdiru Crnu Goru, BiH, Makedoniju i Kosovo, a sve to jedino odgovara banditosima. Uskoro će tome doći kraj jer je Balkan (oslobođen tih pošasti) sudbonosno potreban Evropi.

DANAS: Vi najavljujete bolje odnose Tirane, Beograda i Zagreba. Koliko je to realno i da li je to moguće bez injekcije sa strane?

GRAHOVAC: Balkan je istorijski bio predmet velikih geopolitičkih igara. Injekcija će biti samim tim što će se ta geopolitička igra oko Balkana smanjiti zbog činjenice da će Balkan biti potreban kao štit Evrope, a srpsko-hrvatsko i srpsko-albansko prijateljstvo će biti noseća greda tog štita. U to ne treba sumnjati. Srbi i Albanci su kroz istoriju sve isprobali u međusobnim odnosima i ništa nije dalo povoljan rezultat. Jednu stvar nikada nisu probali – prijateljstvo. Kada to budu isprobali, biće to senzacionalno otkrovenje. Geopolitički igrači su odnose između Srba i Hrvata držali na nivou bezobrazluka, a to su strastveno koristili nacionalisti i klerofašisti iz redova oba ova naroda. Uskoro će se to smanjiti.

DANAS: Koji politički mehanizam bi bio najveća sigurnost na tom putu?

GRAHOVAC: Široko odbrambeno savezništvo za nevojne izazove, rizike i pretnje je presudno, jer Planeta nije ugrožena od međudržavnih vojnih sukoba, ali su svi narodi i čovek-pojedinac i te kako ugroženi od nevojnih izazova i rizika, prvenstveno od terorizma, te od organizovanog kriminala i korupcije. U tom kontekstu će se reformisati i NATO savez.

Ništa ne može narušiti prijateljstvo između srpskog i crnogorskog naroda s jedne i ruskog naroda s druge strane. Najveća i najbrža relaksacija odnosa na severnoj hemisferi bi bila članstvo Srbije i Crne Gore u NATO savezu. To bi bio put za potpunu relaksaciju odnosa između RF i članica NATO saveza, a to je planetarno važno pitanje.

DANAS: Kako će lideri koji funkcionišu na tenzijama i izmišljanju neprijatelja da se uklope u bolje odnose?

GRAHOVAC: Pokušaće da glume da su miroljubivi i kooperativni, ali im ta gluma neće uspeti. Biće lako uočljivo da su oni samo i jedino banditosi koji su učestvovali u najvećem zločinu dvadesetog veka posle Drugog svetskog rata, a to je razbijanje Jugoslavije.

DANAS: Vi ste i dalje optimista?

GRAHOVAC: Kroz antifašističke ustanke naroda doći ćemo do slobode; formiraće se Jugoregija, kao melem na rani južnoslavenskih naroda; formiraće se balkanska regija, kao nukleus Balkanske unije; Balkan će postati štit Evrope; američko-evropsko-rusko partnerstvo na novim osnovama će biti vidljiva realnost; reformisani NATO savez će biti servis tog partnerstva; građani će prezreti teopolitiku i klerofašizam; državnici će zameniti vladare; a na Balkanu će biti udobnije živeti. Sve će to ići daleko brže nego što banditosi očekuju. U to sam više nego siguran.

DANAS: U Srbiji je svaka godina izborna, kako to tumačite?

GRAHOVAC: Banditoska posla! Kroz izborne kampanje se, na populistički način, efikasno može podigrati priča o ugroženosti Srbije od svega, svačega i od svakoga, pa čak i od sopstvenih građana koji nisu članovi njihove partije. Predsednički izbori još uvek nisu raspisani, a visoki funkcioneri SNS na šizofren način napadaju sve one za koje oni pretpostavljaju da bi mogli ući u predsedničku trku. Politička ostrašćenost, narcisoidnost i arogancija u SNS je najbrži put do sopstvene samodestrukcije. To ne treba gledati kao veliku štetu jer od toga Srbija može imati i korist.

DANAS: Kapitalizam-neoliberalizam na balkanski način doveo je najveći deo stanovništva do ruba egzistencije. Može li se očekivati neki socijalni bunt na ovim prostorima?

GRAHOVAC: To sam detaljno objasnio u knjizi „Tri cunamija – Evropa je ranjena“ koju očekujem da će se uskoro pojaviti u knjižarama „Lagune“. Neoliberalizam koji je zavladao svetom, ni po čemu ne liči na kapitalizam nego je najopakiji oblik fašizma što ga istorija pamti. Uskoro možemo očekivati, ne samo socijalni bunt nego masovne antifašističke ustanke naroda. I to na čitavoj Planeti.

Milenko VASOVIĆ, Danas

 

POSTAVI ODGOVOR

*