Grci: Ne možemo da prihvatimo sve što ponude

0

Vlasti u Grčkoj apelovale su na evropske lidere da ponude podsticaje koji će podići rast i pomoći da se prekine zastoj u pregovorima između evrozone i MMF.

Podsticaji u narednim godinama, poput investicionih paketa, mogli bi da pomognu u prevazilaženju razlika i „pronalaženju zajedničkih temelja koji su neophodni za sveobuhvatno rešenje kome teže sve strane“, izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, a prenosi agencija Rojters.

On je, kako prenosi agencija AFP, rekao i da bi od lidera Evropske unije ovog meseca moglo biti zatraženo da priskoče u pomoć kako bi se izbeglo kašnjenje u otplati grčkod duga, ako propadnu pregovori na ministarskom nivou naredne nedelje.

„Ukoliko se nesporazumi nastave, pregovori bi mogli uslediti na samitu EU koji se održava 22-23. juna“, izjavio je portparol Canakopulos novinarima.

„Nismo spremni da samo prihvatamo sve što nam predlože. Radimo na tome da na sastanku ministara finansija evrozone, 15. juna, postignemo rešenje“, kaže Canakopulos, i dodaje da je optimističan povodom ishoda tog sastanka.

Pregovori o „planini“ grčkog duga, koji iznosi 179 odsto BDP-a, paralizovani su mesecima zbog neslaganja MMF-a i evropskih kreditora Atine.

Naime, Evropljani očekuju da će grčka ekonomija ostvariti snažan rast i da će vlada u Atini ostvariti značajan suficit u prihodima u narednim godinama, što će joj omogućiti da smanji dug.

MMF je, međutim, manje optimističan, i smatra da je Atini potrebno ublažavanje tereta duga kako bi on postao održiv.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*